Sommar, semester och sjuk

Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SvD / SCANPIX

Gotland2009-07-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Man kan vara sjuk på många olika sätt. Inget sätt är så klart bra, men mest utsatt är nog den som drabbas av en psykisk sjukdom. Här finns en okunskap, en rädsla och en oförståelse som var och en och alla tillsammans kan leda till en dålig vård. Stängda dörrar och sommarledig personal är det som den vårdbehövande ofta upplever. Det skapar ännu mer onödig stress i en redan orolig själ.
Enligt en undersökning som Ekot gjort om de psykiatriska klinikernas sommarbemanning, har 12 av 14 landsting svarat att personalstyrkan under sommarmånaderna minskas med en tredjedel eller mer inom öppenvården.

Tydliga signaler
Inom slutenvården stängs en eller flera avdelningar helt i 45 procent av landstingen. De ansvariga på landstingsnivå säger att det är klart att patientsäkerheten kan påverkas, men att det inte går att göra på annat sätt. Den här slutledningen kan och måste diskuteras. Både Läkarförbundet och Vårdförbundet vill göra det också. De skickar ut tydliga signaler med anledning av denna undersökning och de vill se snabbare och bättre vård. Man anser att nedskärningarna kommer att innebära att möjligheterna att komma på mottagningsbesök minskar, att planerade behandlingar och samtal skjuts upp och bara det allra mest akuta kan tas om hand.

Kan vara för sent
Sommar, semester och sjuka själar får inte betyda var god dröj till hösten, det kan vara för sent. För en psykiskt instabil människa betyder snabbt svar och bra kontakt väldigt mycket för att kunna må bättre. Kalla handen och långa väntetider däremot försvårar denna process. Psykiatrin är redan underbemannad som den är, det är landstingspolitikerna landet runt ganska eniga om. Det finns dessutom en brist på psykiatriker och sjuksköterskor, en brist som tycks bli värre år för år.
Enligt Socialstyrelsens folkhälsorapport från i vår finns det många varningssignaler, särskilt när det gäller de ungas hälsa. Den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar och är allt vanligare bland kvinnor än män. Andelen självmordsförsök bland unga kvinnor har ökat dramatiskt och allt fler unga vårdas på sjukhus för depression eller ångest.

Skrämmande fakta
Det här är skrämmande fakta som måste bli en väckarklocka för semestertrötta landstingspolitiker. Sluta upp att sjunga allsång i tid och otid och börja planera bättre inom vården! Det måste gå att få ekvationen med sommar, semester och sjukdom att gå ihop. Särskilt för den som har en orolig själ i den ljusa sommarnatten.
Läs mer om