Snabbt inte alltid bäst
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Än en gång tar han till knepet med "guilt by association".
Det är svårt att tacka nej till något som inte erbjudits.
Ledaren på Gotlands Folkblad i lördags var knappast någon invit till diskussion och vill man diskutera får man kanske föra fram någon egen ståndpunkt? Inte bara svartmåla sina politiska motståndare.
Den enda egna idén som presenterades var att vi ska ha starka politiker som "pekar med hela armen och öppnar dörrar till tjänstemän". Och det kan vi gärna diskutera, för det första är länsstyrelsen (som Ericsson syftade på) tillsynsmyndighet för kommunen och kommunstyrelsens ordförande ska inte in där och öppna några dörrar.
För det andra tror jag att framgångsrik politisk styrning är mer att vara smidig, professionell och respektera varandras ansvarsområden. I alla fall om man är mer lösningsriktad än sugen på att hävda sin egen persons betydelse.
Och att ta just Pigge Werkelin som exempel på entreprenörer som drabbats av sega byråkratiska kvarnar, känns lite som att skjuta sig i foten.
Visst finns det exempel på långbänkar men då skulle jag nog istället ta Magnus Wiman och Göransgården som exempel hellre än en som fått den snabbaste hanteringen genom tiderna (Norderstrand).
Som Håkan Ericsson mycket väl vet, har jag också skrivit kritiskt om framför allt den segdragna hanteringen av bygglov.
Till skillnad från Ericsson är jag dock övertygad om att alla politiska partier på Gotland är måna om att handläggningen ska vara snabb och smidig, men samtidigt följa lagstiftningen och ge möjlighet till en demokratisk process.
Där man kan vara snabb utan att äventyra demokratin (och andra viktiga värden), ska man vara det. Men att vara snabb får inte vara ett självändamål.
Att Pigge Werkelin, eller snarare Werkelinbolagen, söker sig till andra kommuner är också en del av deras affärsidé, att utveckla sin verksamhet utifrån goda erfarenheter på Gotland.
Det tycker jag att vi ska vara ganska glada och stolta över.