Smartare transporter
Genom ett aktivt val vid livsmedelshyllorna kan konsumenterna medverka till ett bättre klimat. foto: claus gertsen/scanpix
Foto: Claus Gertsen /SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hela vårt transportmönster måste radikalt förändras. Ständigt ökande biltrafik gör att koldioxidhalten i atmosfären höjs med åtföljande klimatförändringar. Jordens temperatur stiger, ekosystemet förändras och med det följer fler naturkatastrofer. Nästan ingen kan ha undgått att ha hört talas om detta samband, men trots det ökar hela tiden transportbehovet av varor.
Idag är nämligen den allmänt vedertagna filosofin att allt skall vara stort för att vara lönsamt. Eftersom vi ständigt matas med detta budskap är det allt färre som ifrågasätter om stordriftshysterin och centraliseringen alltid är det mest lönsamma. Stora enheter inom tillverknings- och förädlingsindustrin är koncentrerade till några få platser i Sverige, Europa eller övriga världen. Resultatet blir att råvaror och färdiga produkter måste transporteras långa sträckor.
Om alla stolta mål och utfästelser inom klimatpolitiken skall uppnås är det dags för myndigheter och politiker att fokusera på kärnfrågan, nämligen centraliseringen och dess åtföljande problem. Skall våra kommande generationer ha en chans till ett drägligt liv på vår jord gäller det att tänka om och ge småskalighet och närproduktion en chans.
Första steget kan vara att vi som konsumenter börjar ifrågasätta var alla livsmedel produceras och försöka göra ett aktivt val i affären. Livsmedelsindustrin är idag mycket centraliserad och åstadkommer därigenom stora utsläpp, eftersom vår mat inte bara transporteras långa sträckor i Sverige utan ibland också över halva jordklotet!