Slutblåst?

Ska Gotlandsmusiken ha en chans att överleva krävs en folkstorm, som får kommunledningen på bättre tankar.

Ska Gotlandsmusiken ha en chans att överleva krävs en folkstorm, som får kommunledningen på bättre tankar.

Foto: Frilans

Gotland2009-09-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu är Gotlandsmusiken verkligen illa ute. Om allt går väl och Kulturrådet inte minskar sitt anslag till Gotlandsmusiken nästa år, så fattas det en dryg miljon kronor för att bibehålla den omtyckta och viktiga Gotlandsmusiken.
Jag tycker den borgerliga kommunledningen har behandlat Gotlandsmusiken och dess anställda på ett sällsynt klantigt och ointresserat sätt. Det ligger mycket i det Lennart Lindgren skriver, att den borgerliga kommunledningen i flera år har mobbat Gotlandsmusiken. Förra året tvingades ledningen för Gotlandsmusiken varsla alla musiker om uppsägning, då ekonomin var oklar. Nu tvingas samma ledningen att varsla fem blåsare om uppsägning. Om det verkställs försvinner Gotlandsmusikens flaggskepp Storbandet, men också Saxofonkvartetten. Det som gjort Gotlandsmusiken omtyckt, respekterad och beundrad, det låter de borgerliga försvinna.
Mest pengar till Gotlandsmusiken kommer från Statens Kulturråd. De kan i sin irritation över kommunledningens ointresse att agera, minska anslaget ännu mer. Då kanske det inte räcker med en miljon till. Hoten mot Gotlandsmusiken är alltså mycket allvarliga. Omorganisationen med sammanslagning av länsorganisationerna som musiken, teatern och konstskolan har lagts i långbänk av den borgerliga kommunledningen.
Kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius verkar helt ointresserad och kultur- och fritidsnämnden ordförande Inger Harlevi (m) dribblar och förhalar. Allt resulterar i ett allt allvarligare hot mot Gotlandsmusiken och dess anställda. Och gotlänningarna blir allt mer upprörda över hoten mot deras älskade musiker. Christer Engelhardt (s) har i riksdagen frågat kulturministern vad hon tänker göra för att rädda Gotlandsmusiken. Det är bra, men huvudansvaret ligger på kommunledningens agerande.
Jag vet inte om socialdemokraterna och den övriga oppositionen har mer pengar till Gotlandsmusiken än de borgerliga. Helt klart är det en politisk prioriteringsfråga. Det handlar om man vill satsa en-två miljoner kronor för att bibehålla den fantastiska Gotlandsmusiken. Eller om man struntar i det och låter Gotlandsmusiken dö svältdöden. Ska Gotlandsmusiken ha en chans att överleva krävs en folkstorm, som får kommunledningen på bättre tankar.
Läs mer om