Släng inte maten
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När det är mer näring i en burk kattmat än det är en i en portion skolmat, då finns det fog för kritiken.
Samtidigt slänger vi i Sverige ofattbara mängder, fullt ätlig mat. Även i skolan slängs mat för så stora värden att de förmodligen skulle kunna användas till att öka kvaliteten avsevärt.
Den generation som i dag är i 30-årsåldern är den som till fullo vuxit upp med "bäst före datum" på livsmedel. Tidigare var maten märkt med "sista förbrukningsdag" vilket var lättare att följa men som också gav mindre utrymme för att själv avgöra om maten var gammal eller inte. Men hos många konsumenter har det samma effekt, man tolkar bäst-före-datumet som att maten efter det inte är okej.
Vi slänger i Sverige enligt uppgift från TT 100 kilo mat per person och år. Mycket av det alltså fullt duglig som föda. Livsmedelsverket uppmanar oss att använda våra sinnen för att känna efter om ett livsmedel är dåligt eller inte. Lukta och även smaka istället för att bara titta på bäst-före-datum.
Förvarar man maten rätt håller den förmodligen även en bra tid efter bäst-före-dagen. Om man fryser in till exempel bröd håller det mycket längre, till och med färsk frukt går att frysa tipsar Livsmedelsverket.
Att laga till mindre mat är ett annat tips liksom klassikern att göra mat på resterna från gårdagen.