Slå vakt om Barnombudsmannen
Lena Nyberg är Barnombudsman, BO. Hon har gjort att BO har fått en stark och respekterad ställning i samhället för att bevaka barns rättigheter enligt FN:s Barnkonvention. BO deltar aktivt i debatten, skapar opinion i angelägna frågor, påverkar beslutsfattare och allmänheten i sitt förhållningssätt i barn- och ungdomsfrågor. Istället för att lägga ner BO borde man uppgradera BO, för barnens skull.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Detta känns oroligt och märkligt. Att barn och unga inte längre skall ha en egen ombudsman.
Det svenska systemet med ombudsmän, som tar tillvara medborgarnas intressen i samhället, brukar väcka intresse utomlands.
Ordet Ombudsman har också blivit internationellt. Först ut var Justitieombudsmannen (JO) som instiftades redan 1809, en Riksdagens ombudsman, som tar hand om klagomål på myndigheter i statlig och kommunal förvaltning.
Många viktiga ombudsmän
Övriga är JämO (jämställdhet), HO (handikapp), DO (etnisk diskriminering), HomO (diskriminering, sexuell läggning). Även JK (justitiekanslern) brukar anses som en ombudsman.
En något annan status har KO ( konsumentfrågor) och BO (Barnombudsmannen). Alla dessa ombudsmän utses av Regeringen. Utanför denna krets finns en PO (Pressombudsman), som mediabranschen själva ansvarar för.
BO etablerades 1993. Dessförinnan hade Rädda Barnen utvecklat en egen barnombudsman, men släppte den då BO inrättades. Louise Sylwander var den första BO.
Hon var då chef för BRIS och hade därmed stor inblick i barns och ungas situation. 2001 efterträddes hon av Lena Nyberg, jurist och socialborgarråd. BO har fått en stark och respekterad ställning i samhället för att bevaka barns rättigheter enligt FN:s Barnkonvention.
BO deltar aktivt i debatten, skapar opinion i angelägna frågor, påverkar beslutsfattare och allmänheten i sitt förhållningssätt i barn- och ungdomsfrågor. Ser helt enkelt till att Barnkonventionen efterlevs.
BO arbetar nära barn och ungdomar genom regelbundna kontakter och tar också råd direkt från barn och unga. Dock driver man inte enskilda fall. Nära kontakter finns med andra barnorganisationer, främst Rädda Barnen och BRIS.
Barns och ungas rättigheter
Alla förslag till förändringar, som Statskontoret nu kommer med, skulle lika gärna kunna utvecklas inom nuvarande BO, till exempel möjligheten att utkräva ansvar från myndigheter och kommuner för att barns och ungas rättigheter och intressen tas till vara.
Att företräda barn i enskilda fall. Att tydliggöra ombudsmannarollen, så att den kan komma i formell nivå med övriga ombudsmän. Att upprätta en plan för uppföljning och utvärdering av Barnkonventionens genomslag i samhället.
Man undrar om detta förslag har varit i säck innan det kom i påse. Det vill säga, att det egentligen är regeringen som vill ha det så här. Det vore allvarligt att nu ta bort ombudsmannen för just för barn och unga.
De som verkligen behöver ett starkt statligt stöd i att säkerställa sina rättigheter. BO pejlar hela tiden på ett föredömligt sätt tendenser i samhället och arbetar just nu aktivt mot det tilltagande ungdomsvåldet.
Nu riskerar man en försvagning av arbetet för barns och ungas rättigheter. Liksom en övervältring av ansvar till frivilligorganisationer, som aldrig kan sätta samma press på statliga och kommunala myndigheter och institutioner, som en stark BO kan göra.
Uppgradera Barnombudsmannen
Istället borde man uppgradera BO. Och därmed fortsätta en svensk tradition att ge starkt stöd för Barnkonventionen och dess tillämpning i verkligheten
Slå vakt om och utveckla Barnombudsmannen, för barnens skull!