Skön anarki råder på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det ligger i och för sig lite i själva innebörden av ordet nyhet att det oftast är något negativt, något som avviker från det normala. Men det finns ju många saker som avviker positivt också, och det skriver vi såklart gärna och i många fall hellre om.
Men det finns en annan sida av saken också.
Med de beskrivningar som den politiska oppositionen målar upp om det Sverige vi lever i efter maktskiftet 2006, borde alla tidningar vara fyllda till brädden varenda dag om människoöden i detta förskräckliga land. I det hänseenden kan man verkligen inte anklaga medier för en negativ nyhetsrapportering, tvärtom.
Det är lätt att ironisera men jag undrar faktiskt.
Alla dessa tusentals människor som före 2006 levde anständiga liv men som nu tvingats ut i kylan av den förda politiken borde synas mycket mer i medierna. Vem är det som tystar ner denna verklighet?
*
Det har varit mycket debatt på helagotland.se om debattregler och nätetikett den här veckan och det är jättebra. Frågan om rätten att vara anonym på nätet är också en politiskt aktuell fråga där det finns krafter som vill ta borta denna rätt och begära ansvar för alla avsändare av budskap att stå för dessa med sitt namn.
Det finns många sidor av den saken men för mig är två viktigast: vikten att värna det fria ordet men också att den enskilde ska ha rätt att veta vilken avsändaren av olika budskap är.
Om det finns till exempel ekonomiska eller politiska krafter bakom en blogg.
Debatten på nätet är en helt annan sak. Här råder en skön anarki där alla faktiskt deltar på samma villkor. Det är omöjligt att placera in människor i fack genom deras ställning i samhället när man inte vet vem som döljer sig bakom ett alias.
*
Baksidan av denna "sköna anarki" är det vi såg hända med debattforumet på helagotland.se efter nyårshelgen. Många sätter likhetstecken mellan yttrandefrihet och att man får säga/skriva vad man vill i olika massmedier. När debatten kring mordet på Gråbo spårade ur stängdes debatten helt för att släppas fri efter några dagars stopp och efter noggranna påpekanden från ansvarige utgivaren, Patrik Annerud, om vad som gäller.
Nu är det bara att hoppas att debattörerna fortsätter vara aktiva men att de värsta rötäggen lärt sig en läxa om demokrati och yttrandefrihet.