Skolmaten är en het potatis
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I de gotländska skolorna är ungefär hälften av den serverade potatisen fortfarande så kallad förkokt potatis, vilken levereras vacumförpackad av ett företag på fastlandet. Orsaken uppges vara av praktiskt natur, som hanteringsfrågor och utrustning i en del av de kommunala skolköken.Enligt min mening handlar frågan om skolmatspotatisen om tre viktiga mål:
Det första är att eleverna skall serveras en smaklig potatis.
Det andra är att minska den globala användningen av kemikalier inom jordbruket.
Det tredje handlar om att begränsa utsläppen från onödiga transporter.
Därför vore naturligtvis det bästa att den gotländska skolmatspotatisen var odlad på Gotland och i största möjliga utsträckning ekologisk.
Från ansvariga inom kommunen hänvisar man alltid till upphandlingsregler och kvalitetskrav, men nog är det konstigt att en del fastlandskommuner kan köpa lokalt odlad potatis och dessutom klara både upphandlingsregler och kvalitetskrav!
Gotland framhåller gärna att man är en Ekokommun och detta är något som förpliktigar. Skall benämningen uppfattas som trovärdig måste man också ha en ärlig viljeinriktning och här tycker jag att den importerade vacumförpackade potatisen är ett tydligt exempel på att känslan för frågan inte är tillräckligt stark.
Det kan aldrig vara rimligt att först importera potatis till en beredningsfabrik på fastlandet och sedan fortsätta med ytterligare en transport till Gotland. Skärpning Ekokommun Gotland i kommande skolmatsupphandlingar!