Skolan kan inte fixa allt
På Gotlands finns det väldigt många skolor (som här Endre skola), där lärare och eleverna jobbar jättefint tillsammans. Där en underbar positiv lärlust finns och nyfikenhet på kunskap. Låt fullmäktiges debatt utvecklas till att se verkligenheten och hitta rätt saker att stödja. De enkla lösningarnas metodik från en svunnen tid hjälper inte.
Foto: Petra Jonsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Och vänsterblockets ilska och besvikelse över att de borgerliga inte fattar, att omdömena i ordning och uppförande bara blir ett slag i luften. De har ingen positiv effekt på barnen, eftersom problemet inte ligger hos barnen, utan i vuxenvärlden.
Den svenska skolan är mycket bättre än sitt rykte och på Gotlands finns det väldigt många skolor, där lärare och eleverna jobbar jättefint tillsammans. Där en underbar positiv lärlust finns och nyfikenhet på kunskap. Och där inga hot och straffpåföljder behövs. Regler ska finnas, men de efterföljs bäst om alla fått vara med och utforma dem. Om läraren är en demokratiskt ledare minimeras problemen.
Men skolan kan inte fixa allt. Vi har i vårt samhälle familjer och barn, som har en så fruktansvärt svår vardag, att den positiva, trygga inlärningssituationen är näst intill ouppnåbar. Skolans lärare kan bara agera i skolan. De kan inte vara socialtjänst också. Den uppgiften måste socialtjänstens personal sköta. Debatten borde handla om hur samhället kan stödja de föräldrar, som inte kan fungera som föräldrar, fullt ut. Som agerar, så att barnen mår fruktansvärt illa och då tar ut sin aggression eller förtvivlan i skolan genom att vara ett strulputte eller en tyst flicka. Eller en ilsken flicka.
Även inom socialtjänsten handlar det om ett starkt och pedagogiskt ledarskap. Lagstiftningen tillåter inte allt, men det är inte skandaler om att socialtjänsten agerat för hårt mot enskilda, vi läser om. Det är passivitet från socialtjänsten runt om i landet, det blir skandaler om. När barn far illa, utan att socialtjänsten gör något. Nu har det gått långt, om socialtjänsten måste gripa in. Det finns en massa förebyggande verksamhet, som varje kommun kan göra. På Gotland finns Motivet, som är en heldagsskola för elever skolår 6 - 9 inom Visby, som har svårt att fungera inom den ordinarie skolverksamheten. Motivet är en trygg plats, som ser till att skolan, socialtjänsten och alla andra gör sin uppgift runt barnen och föräldrarna. Motivet har räddat fler barn till ett vettigt liv och kunskapslust, än vad någonsin omdömen i ordning och uppförande kommer att göra.
Låt fullmäktiges debatt utvecklas till att se verkligenheten och hitta rätt saker att stödja. De enkla lösningarnas metodik från en svunnen tid hjälper inte. De utsatta barnen kan räddas med stöd och hjälp, inte med ännu mera hot.