Skillnad på stad och land

Gotland2009-07-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tyvärr känns det som Lennart Bengtsson avsiktligt missuppfattat budskapet i min ledare. Jag skrev: "Att sänka bensinskatten skulle visserligen gynna landsbygden, men också medföra den oönskade effekten att biltrafiken ökar totalt. Alltså ingen bra metod, eftersom målet är att minska bilåkandet och förhoppningsvis utsläppen av klimatförändrande växthusgaser."
I städer och större tätorter finns det oftast en väl fungerande och utbyggd kollektivtrafik som går att utnyttja för arbets- och fritidsresor. Inte för alla, men för många.
På landsbygden är denna möjlighet på de flesta ställen obefintlig och eftersom dessutom avstånden är större än i tätorterna, blir bilresorna en betungande utgiftspost. Därför är ett generellt landsbygdsavdrag ett enkelt sätt att kompensera för dessa merkostnader och en del av arbetet med att försöka behålla en levande landsbygd i framtiden.
När det gäller utskrotningen av äldre fordon finns det flera aspekter att beakta och en är den som Kaj Lännström i tidningen Åkeri & Transport uttrycker: "Det allvarligaste misstaget beslutsfattarna gjort är att inte räkna med ett fordons totala miljöpåverkan - från tillverkning till skrotning. Redan när en lastbil köps så har hälften av fordonets miljöpåverkan redan skett, under tillverkningen."
Att sedan hävda att vi trots ökade priser kör allt mer bil visar ju bara att en sänkning av bensinskatten skulle innebära en ytterligare ökning av trafiken.
Läs mer om