Skendebatt döljer dilemmat

Gotland2008-08-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många svenskar fördömer och förfasas över hur unga invandrarkvinnor känner sig tvingade att operera sina könsorgan för att återställa något som inte finns.
Den mytomspunna mödomshinnan.
Debatten den senaste tiden kan tolkas som om detta förekommer dagligdags på svenska kliniker.
Pia Höjebergs debattinlägg i Svenska Dagbladet den 7 augusti känns därför som en nyttig tankeställare som för debatten dit den hör hemma.
Till självkritik och att belysa det verkliga problemet: objektifieringen av kvinnors kroppar: "Kvinnokroppen tillhör mannen, marknaden, och är alltid till för att betraktas och värderas. Kvinnokroppen används för att sälja varor, bilar, datorer och vad som helst", skriver Höjeberg.

Pia Höjeberg är barnmorska och författare, projektledare för ungdomsmottagningarnas arbete mot hedersrelaterat våld i Stockholms län. Hon vet vad hon talar om och kan berätta att operationer för att återställa flickors "oskuld" är ytterst ovanliga.
Istället uppmanar hon oss att titta på hur kvinnokroppen betraktas i Sverige och andra västländer.
I dag är det vanligare att kvinnor opererar sina könsorgan av "estetiska skäl". Förminskning av blygdläppar är vanligt men även andra helt horribla ingrepp som analblekning (!) är tecken på att det inte bara är "främmande kulturer" som ställer krav på hur en kvinnokropp ska se ut.

Pia Höjeberg och andra barnmorskor landet runt försöker övertyga unga svenska flickor att deras kroppar duger precis som de är men när flickorna lämnar mottagningen möts de av budskap som med emfas visar att detta inte stämmer.
Det finns alltid något man kan "fixa" för att bli lite mer perfekt, för att behaga lite mer, bli lite mer gångbar på marknaden.
Det slutar för övrigt inte för att man inte längre är ung. Då börjar istället kampen för att förhindra åldrandet. Rynkor och häng ska bekämpas med alla till buds stående medel.
Och de är inte billiga.

Med denna bakgrund är det kanske dags för besinning och att rikta blicken mot vårt eget samhälle.
Att operera sitt kön för att motsvara de flickaktiga könsorgan som exponeras i porrfilmer är en sorts könsstympning som är vanligare än hedersrelaterade mödomsoperationer.
Men renoveringen av kvinnors kroppar är också en marknad som omsätter en ofantlig massa pengar, det finns därmed starka intressen att bevara rådande ordning.
Läs mer om