Skall vi duscha eller vattna?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Orsaken till förbudet är den extrema torkan i kombination med hög förbrukning. Det är ett helt riktigt beslut och jag brukar med jämna mellanrum lyfta fram just vattenfrågan på den här sidan av den anledningen att friskt vatten är grundförutsättningen för allt liv.
Egentligen behöver en människa bara 50 liter vatten per dygn för att dricka, laga mat, tvätta och sköta personlig hygien. I västvärldens industriländer använder vi flera hundra liter rent vatten per person, men då använder vi rent dricksvatten till biltvättar, bevattning, industriprocesser med mera.
Torra, nederbördsfattiga somrar och snöfattiga vintrar blir förmodligen vanligare i framtiden och enligt vissa uppgifter så är det bara nederbörden under tiden oktober till april som fyller på grundvattennivån. Under sommarhalvåret tar normalt växtligheten upp allt regn direkt. Därför borde kanske sparsamheten vara större också under övriga delar av året?
Med tanke på ovanstående är det märkligt att vi i Sverige inte kommit längre när det gäller alternativa lösningar på vattenanvändning. Det är dags att skrida från ord till handling. Att det rena vattnet är outtömligt är ingen självklarhet och därför bör alla innovativa krafter uppmuntras när det gäller lösningar på vattenfrågan. Annars kanske vi inom en snar framtid måste prioritera olika användningsområden.
Skall vattnet användas i hushållet till dusch och matlagning, eller till biltvättar och bevattning av fotbollsplaner och gräsmattor? Dessutom blir det förmodligen svårt att på Gotland med nuvarande vattenförsörjning klara kombinationen ökad turisttillströmning, torrare somrar och lägre grundvattennivåer.