Självsanering i nöjesbranschen

Gotland2008-08-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det har varit en otroligt varm sommar. Långt ifrån vad jag trodde att det skulle bli. Hade inriktat mig på blandad väderlek men jag är glad att jag hade fel.
Jag har nu varit i sommarstugan i Sproge i tre veckor och bara följt det som hänt via Gotlands Tidningar i pappersformat och resterande tidningar på nätet. Det är en oerhörd skillnad idag och för 14 år sedan då jag blev kommunalråd. Janne Lundgren och jag hade under 90-talet för vana att ringa in nyheterna till varandra på mobilen varje morgon vi var långt ifrån hemmaplan.
När man har ansvar vill man veta vad som händer så att man kan förbereda sig inför eventuell mediauppvaktning. Nu kopplar jag bara upp mig på internet varje morgon och kan följa vad som händer i hela världen under en halvtimme.
Sedan kan jag ägna mig åt att läsa böcker, fixa lite på huset, sola och bada och äta god mat med dryck därtill. En underbart avslappnad sommar har det varit för egen del och en vecka återstår innan vardagen tar ett stadigt grepp om mig.

Självsanering är bästa metoden
Mest uppmärksamhet har Stockholmsveckan fått i lokala media och det är många som tycker till om den. Många förfäras och andra gläds.
Årets Stockholmsvecka har varit stökig av vad jag kunnat utläsa och vid kontakter med bekanta, men ändå hanterbar. Jag har inga problem med Stockholmsveckan som företeelse och så länge den inte går överstyr och riksmedia inte målar upp negativa bilder så finns det ingen anledning till oro.
De som skall agera främst är de i nöjesbranschen. En självsanering av avarterna är den bästa metoden. Vi politiker slipper då att gå in och agera som sommaren 2003 när vi slog till med tio-punktsprogrammet som var verkningsfullt och som jag tror lärde branschen ett och annat.

Varningsskyltar
Något vi måste göra något åt är antalet varningsskyltar vid våra badstränder, särskilt där det finns risk för undervattensströmmar. Som liten badade jag och mina kompisar ofta vid Kneippbyn och där fick vi lära oss riskerna med undervattenströmmar och att inte simma ut till pallkanten.
Vem har ansvar för denna information idag? Jag känner ett ansvar och kommer att agera och förvissa mig om att kommunen tar sitt ansvar. Vem mer har att ta ansvar?
Gotland går mot strömmen när det gäller den nya babyboomen. Vi är enda länet som inte ökar barnafödandet och det är allvarligt. Med framtidstro brukar barnafödandet öka, men på Gotland så finns inte den tilltron hos kvinnorna. Eller är det så att vi även på detta område ligger två år efter rikstrenderna?
Algblomningen innebär ett stort hot för oss har vi fått lära de senaste åren och just nu så ligger algsoppan runt ön och skvalpar. I förra veckan vad det dock ett mycket positivt reportage i SVT där forskningen nu jobbar utifrån att ta tillvara på den energi som kan utvinnas ur algerna.
Låter hoppfullt, men samtidigt kan jag inte låta bli och fundera över vilka konsekvenser det kan få. Jag har lärt mig att allt får konsekvenser när vi påverkar naturens gång.

Skäl att rösta
EU kan påverka länders regimer. Radovan Karadzic har infångats och ställs nu inför domstolen i Haag. Något som kunde ske tack vare en ny serbisk regering och ett tryck från EU:s medlemsländer.
Det visar att det finns hopp och EU är faktiskt en sammanslutning som visat att den kan skapa fred och rättvisa. Ett skäl som gott som vilket annat att gå och rösta i kommande EU-val.
Kan även EU och andra länder även bidra till att diktaturen i Kina faller så vore det bra. Till dess så får vi lida över förtrycket i Kina och fundera hur vi som enskild kan agera samtidigt som vi ser på OS.
Ha en skön augusti!


Läs mer om