Sätt livsstil på schemat
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Rent generellt trivs gotländska elever bättre och resultaten pekar åt rätt håll.
På frågor om undervisning, trivsel och trygghet, inflytande, mobbning och föräldrastöd i skolarbetet visar svaren på en förbättring jämfört med föregående enkätundersökning, läsåret 2003/2004.
Värre är att fler dagligen eller mer än en gång per vecka har besvär i form av svårigheter att somna och känningar av trötthet. Andelen som sällan eller aldrig har någon form av hälsoproblem har också minskat.
När det talas om skolan i vuxenvärlden handlar det ofta om betyg, slitna lokaler och brist på vuxennärvaro. Minns man sin egen skoltid var det mer kompisar, identitet och relationer som stod i fokus för det egna välmåendet.
I dag är relationer och så kallad social kompetens i många fall viktigare än betyg.
Ett annat orosmoln är att andelen överviktiga barn ökar på Gotland sedan föregående undersökning, både bland pojkar och flickor.
På Gotland har andelen skolflickor med fetma dock minskat med 20 procent sedan förra mätningen medan utvecklingen för pojkar är oförändrad.
Risken för övervikt hänger så klart samman med vår livsstil som ofta innebär mindre fysisk aktivitet och sämre kostvanor.
Dessa faktorer för barns och ungas hälsa: den egna utvecklingen, relationer och livsstil är så tungt vägande att de borde få mycket större plats i skolans undervisning.
Att tidigt få kunskap om hur kropp och själ hänger ihop är minst lika mycket värt som att lära sig matematik och geografi.