Sätt åt arenahuliganerna - nuvarande regler är tyvärr alltför tandlösa

En klassisk bild från svensk fotboll, tagen i maj 2000. En åskådare är missnöjd med domaren Anders Frisk och springer in på plan och angriper honom. Djurgårdsspelare kommer snabbt till domarens undsättning. Foto: Jack Mikrut/Scanpix/Arkiv

En klassisk bild från svensk fotboll, tagen i maj 2000. En åskådare är missnöjd med domaren Anders Frisk och springer in på plan och angriper honom. Djurgårdsspelare kommer snabbt till domarens undsättning. Foto: Jack Mikrut/Scanpix/Arkiv

Foto: JACK MIKRUT

Gotland2008-04-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ibland något lätt naivt över de insatser som i vårt land sätts in mot de som på olika sätt stör ordningen och begår brott. Så var det med den lag som så sent som den 1 juli 2005 infördes för att stoppa huliganer från att komma in på idrottsarrangemang. För det var så upp-enbart att den var helt otillräcklig.
Detta genom att det bara var idrottsföreningarna, läs fotbollsklubbarna, som fick lov att begära att en person, med hot om straff, skulle förbjudas att till exempel komma till en hel säsongs matcher. Samtidigt som polisen inte fick lämna ut uppgifter om personer som varit inblandade i huligandåd. Tala om moment 22!

Nödvändig översyn
Så har också ordningsproblemen på och kring, framför allt allsvenska fotbollsmatcher, fortsatt och snarast tilltagit. Nu också med, det i och för sig för den fotbollsälskande publiken mindre störande, fenomenet att man träffas före matchen till rena gängslagsmål.
Därför var det nödvändigt att regeringen och justitieminister Beatrice Ask i höstas tog initiativ till en översyn och en skärpning. Och häromdagen fick hon ett konkret förslag på sitt bord. Frågan är dock om inte också detta är otillräckligt.
Förslaget innehåller tre huvudkomponenter. En av de viktigaste och minst sagt naturliga är att nu även polisen ska få inleda ärenden om tillträdesförbud. Det här kan naturligtvis vara aktuellt om polisen gjort ett ingripande utanför idrottsanläggningen och där fotbollsklubbarna helt naturligt inte har full information om vilka som är inblandade.
Den andra komponenten är att åklagare skall kunna fatta beslut om ett tillfälligt, intermistiskt, tillträdesförbud. Detta föreslås gälla fram till dess att frågan slutligt prövats av domstol. En insats som kan vara nog så viktig när polisen ingripit strax före en match.
Den tredje delen i förslaget handlar om att med hot om straff stoppa vissa handlingar som är direkt säkerhetshotande för den vanliga publiken. Till exempel att ta med sig raketer och smällare in på arenan, vad nu dessa har där att göra, och att ta sig in på planen samt kasta in föremål på denna. Handlingar som - märkligt nog - tydligen har varit tillåtna tidigare. Straffet för detta föreslås bli böter eller fängelse i högst sex månader.

Se på England
Från idrottshåll, läs Svensk Elitfotbolls ordförande Bo Lundqvist, gör man föga överraskande inte vågen över förslaget. I varje fall inte över allt eller rättare sagt inte över det som saknas. För de mest notoriska huliganerna tycker han att samma bestämmelse som i England borde införas. Där tvingas dessa anmäla sig på en polisstation, i nära anslutning till matchstart, för att förhindra att de trots förbud tar sig till arenan.
Ett förslag som kan tyckas ingripande men som med tanke på vad huliganerna ställer till med, både för varandra och för den vanliga publiken, känns fullt motiverat. Och som, i de mindre allvarliga fallen, skulle kunna kombineras med ett besöksförbud liknande det som män som dömts för kvinnovåld kan ådömas.
Från huliganhåll, eller i varje fall nästintill, nämligen en av de större supporterklubbarna finns också invändningar.
Justitieminister Ask säger sig se behovet av ytterligare åtgärder i framtiden men vill nu först få "det här på plats och så får vi se hur det fungerar". Med den inställningen kommer det att ta tid innan vi är av med huliganerna och de som går på matcherna för att de älskar fotboll kan få göra detta utan att behöva riskera liv och lem!
Läs mer om