Sårbara Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att 5000-6000 passagerare drabbas av förseningarna är inte så farligt, men det visar samtidigt hur sårbart Gotland är. Vi är beroende av våra kommunikationer, flyget och färjan är allt. Därför måste våra kommunikationsföretag vara oerhört professionella och ha en mycket god beredskap.
Informationsbristen från Destination Gotlands sida var bedrövlig. Det får bara inte vara tyst. Det viktigaste är att informera, precis som Eva Bofride uttryckte på Gotlänningen igår.
Att tidningarna fylls med rubriker om kaos är ett resultat av att information saknades. Med bättre information hade den panikartade situationen kunnat bli betydligt lugnare.
Kollisionen väcker stark oro. Det hade kunnat gå mycket värre, inte hade beredskapen varit bättre då. Informationen hade inte funkat bättre och det hade inte funnits fler sjukvårdsutbildade.
Det handlar också om att kunna ge information till dem som fanns i land, det dröjde väldigt lång tid innan information kom ut på företagets hemsida och den har hittills inte varit särskilt utförligt. Det borde till exempel framgå på hemsidan vad som gäller för alla de som blivit försenade på grund av olyckan.
Många andra reseföretag har resegarantier som ger kompensation om man inte är på resmålet i tid. Om det blir väntetider delar man ut fika- och matkuponger. Att fixa hotellrum och boende vid extrema förseningar borde vara regel - inte bara betala för rummet i efterhand. Det handlar om att ge service till sina passagerare. Och de flesta av oss blir betydligt mer förstående av en kopp kaffe.
Det är ett bra initiativ från Pigge Werkelin om att hela turistgotland ska bjuda till lite extra. Men det är uppseendeväckande att Destination Gotland som har så många passagerare och så många turer per år, inte har ett klart paket för vad som händer när färjorna blir försenade.
Nu talas det om att passagerarna hade änglavakt, men man kan inte lita till änglar. Destination Gotland måste sätta sig ned och verkligen gå igenom sin beredskap och ställa sig en mängd frågor:
Varför måste båtarna mötas där det är som trångast? Varför finns det så få sjukvårdsutbildade på båtarna? Varför tränar man inte mer på sådana här situationer?
Hur fungerar informationen? Vilka informationsrutiner har företaget när en olycka sker?
Kan verkligen flera viktiga personer i företagsledningen vara på semester samtidigt? Finns det tillräckligt med anställda på båtarna?
Vilket ansvar har Destination Gotland för sina passagerare?