Samverkan och handlingskraft

I Göteborg har man lyckats genom storsatsning på att bli evenemangsstad. Genom samverkan, politisk vilja, mod och uthållighet. Kommun, näringsliv och medborgare tillsammans. Det framgångsreceptet kan Gotland ta efter.

I Göteborg har man lyckats genom storsatsning på att bli evenemangsstad. Genom samverkan, politisk vilja, mod och uthållighet. Kommun, näringsliv och medborgare tillsammans. Det framgångsreceptet kan Gotland ta efter.

Foto: Erik Svensson

Gotland2007-11-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Göteborg har det starkaste varumärket som stad i Sverige. De har genom skickligt arbete etablerat sig som en framstående evenemangsstad.
Åsa Lindell, som föreläste på Gotlands Företagardag, visade en lång lista på jättestora evenemang, som hållits i Göteborg bara under 2006. Av kalibern Friidrotts-EM och liknande jättearrangemang.
Det som gjort att Göteborg hämtat sig efter varvsnedläggelserna är en systematisk satsning på att bli bäst i Europa på evenemang. De bildade Göteborg & Co, där finns alla med och utför satsningarna.

Stark politisk vilja
Framgångsfaktorerna för Göteborg är samverkan mellan politiken, näringslivet och medborgarna. Viktigt är också att det funnits en politisk vilja att satsa. Visst har det spelat stor roll att Göteborg har en så stark personlighet som Göran Johansson (s), som styrt Göteborg länge. Han uppskattas i alla politiska läger och han har skapat politisk enighet över partigränserna för byggandet av evenemangsstaden Göteborg.
Göteborgsandan har haft betydelse. Den kan väl beskrivas som att vara rak och enkel och schysst och gott. Nej-sägarna lämnar man ifred.
En annan viktig framgångsfaktor är mod. De har vågat satsa på att bygga Ullevi och annat. Och de har varit uthålliga, även när det blåst motvind. För att bli evenemangsstad måste man ha mötesplatser. De har Liseberg, Ullevi, Scandinavium, Svenska Mässan och andra. Och nu är en musikalarena på gång! Och de har inom företagen och inom kommunen haft förmågan till förnyelse.
Många av dessa framgångsfaktorer har vi på Gotland, men vi behöver bygga ut dem och få dem skarpare i sina handlingskraft. Jag vet inte om kommunledningen tänker sig Tillväxt Gotland som ett gotländska Göteborg & Co.

Dialog och marknadsföring
Tillväxt Gotland ska ju främst vara en plats för dialog mellan kommunen och öns företagare. Och råda bot på fyrkantigheterna i kontakterna mellan företag och kommunen. För att marknadsföra Gotland som något mer än en plats för sol, bad och semester, behövs ett vassare organ, ett Gotland & Co. Gotland bör ta lärdom av Göteborg.
Gotland kan också ta lärdom av Smakrike Jämtland. Det jag uppfattar vara den viktigaste grejen med detta, var att bolaget Smakrike Jämtland sköter allt utom själva produktionen åt en lång rad jämtländska lokala livsmedelsproducenter. De kan då ägna all kraft åt produktionen av bröd, öring, renkött, älgkött och andra exklusiva högkvalitativa lokala livsmedel.

Gotländska livsmedel
De slipper marknadsföring, lagerhållning, distribution och annat, som ligger utanför själva produktionen. Och som vanligtvis tynger alla företagare. De livsmedel som säljs under Smakrike Jämtland konkurrerar inte med lågprismaten.
De konkurrerar med kvalitet och tydligt ursprung. Därför kostar glassen inte 20 kronor, utan 59 kronor. Och den säljer, så det är svårt att tillfredställa efterfrågan.
De gotländska livsmedelsproducenterna är inne på samma spår, men även här skulle en kraftsamling under ett gotländskt varumärke säkert ge bättre vinster och fler jobb. Kan Tillväxt Gotland utveckla något sådant?
Läs mer om