Riskabelt att sälja njurkliniken

Vi bedömer det som en uppenbar risk att försälja maskiner och verksamhet för en tid av sju år och samtidigt vara ytterst ansvariga för njursjukvården, skriver Åke Svensson (s).

Vi bedömer det som en uppenbar risk att försälja maskiner och verksamhet för en tid av sju år och samtidigt vara ytterst ansvariga för njursjukvården, skriver Åke Svensson (s).

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2009-02-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att upphandla delar av den kommunala verksamheten är inte alls något främmande för oss socialdemokrater. Inom hälso- och sjukvården har vi aktivt deltagit i upphandling av såväl ambulansverksamhet som Vårdval Gotland.
Men vi förbehåller oss rätten att pröva konsekvenserna av varje upphandling. Det är viktigt att vara medveten om, att även om det är någon annan som utför tjänsten, så är det Gotlands kommun som har ansvaret för kontinuiteten.
Det har alltid varit politisk enighet om att slå vakt om vårt lasarett. Vi har ett av landets minsta akutsjukhus med specialistkompetens på de allra viktigaste områdena och därför är det viktigt att vi gör en riskbedömning i alla våra beslut. Det är också viktigt att de modeller vi väljer också är väl beprövade så att misstagen minimeras.

Säljer för sju år
Inget sjukhus i Sverige har upphandlat hela verksamheten vid en njurenhet. Däremot finns privat dialys som ett alternativ vid några sjukhus i de större landstingen även om exempelvis Uppsala Akademisjukhus nu återtar den i egenregi.
Vi bedömer det som en uppenbar risk att försälja maskiner och verksamhet för en tid av sju år och samtidigt vara ytterst ansvariga. Sju år är en lång tid samtidigt som vi befarar att möjligheten att starta om det i egenregi, antingen under avtalstiden eller efter, är både kostsamt som vanskligt. Den risken vill vi inte ta då det handlar om gotlänningarnas trygghet.
Som orsak till privatiseringen anges vår svårighet att få fast läkare, men själva upphandlingsfasen var anledningen till att en aktuell läkare hoppade av.

Lasarettet en vårdgalleria?
Vem söker en tjänst på en enhet som så totalt skall förändras? Jag hade hellre föredragit en långsiktig lösning med ett annat landsting, än ett avtal med ett företag finansierat av ett riskkapitalbolag från Luxemburg.
Jag har tidigare ställt frågan och upprepar den: Är denna privatisering ett undantag eller skall den vara modell för andra enheter inom lasarettet där det kan uppstå en läkarvakans?
Det är i så fall ett första steg mot att göra Visby lasarett till en så kallad vårdgalleria. En lösning som moderaterna i Stockholm talat om, men gäller det även centern på Gotland?
Ola Lindvall ser privata företag som en väg att undvika skattehöjningar. I ett utomordentligt svårt ekonomiskt läge måste självklart kommunen pröva olika vägar, men jag förutsätter alltid att det finns en försiktighetsprincip på de grundläggande områdena som vård, skola och omsorg.

Väga möjligheter och risker
När vi vill pröva möjligheterna till en privatisering av Lövsta så är det däremot tvärstopp för centern. Varför är inte dessa skattekronor lika viktiga? Är kommunalt jordbruk en kärnverksamhet som är viktigare än Visby lasarett? För mig är vården på Gotland så viktig att misstagen måste minimeras och tryggheten säkras.
Vi socialdemokrater kommer även fortsättningsvis att pröva varje upphandling utifrån dess möjligheter och risker. En ståndpunkt jag upplevt att vi tidigare även delat med centerpartiet på Gotland, men det förutsätter att det inte finns några heliga kor.
Läs mer om