Regeringen satsar på småskaligt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett exempel på småskalig verksamhet som också är miljöpositiv är det nya mejeriet vid Stafva i Barlingbo, en uppstickare inom dagens storskaliga mejerinäring. Vi minns Arlas nedläggning av det lönsamma Stångamejeriet, vilket kunnat utvecklats vidare för tillverkning av lönsamma nischprodukter. Men om jag inte minns fel var motiveringen till nedläggningsbeslutet att enheten var för liten.
När det gäller satsningen i Stafva är avsikten att mejeriet ska framställa ost av den mjölk som gårdens egna kor producerar. Förhoppningsvis kommer sortimentet inte bara att bestå av exklusiva ostar utan också mera "vardagsnära" hårdostar, för där finns en miljöpoäng som lätt glöms bort. Gotland skulle nämligen så småningom kunna bli självförsörjande på ost.
För att producera ett kilo ost krävs nämligen omkring tio liter mjölk. Alla kan inse att ett ton färdig ost kräver mindre energi att frakta än tio ton mjölkråvara. Ändå transporteras i dag mjölken långa sträckor för att ostproduktionen är koncentrerad till ett fåtal platser.
Därför är regeringens satsning på att stödja småskalig förädling och matproduktion ett rejält steg i rätt riktning och Stafvamejeriet är ett bra exempel på miljöpoängen med förädling av egna produkter.