Rättvist med landsbygdsavdrag

Gotland2007-09-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svar på Jan Karlssons inlägg på Folkbladets sida 5 september om landsbygdsavdrag och bensinskatt:
Det känns lite som att Jan Karlsson med avsikt missuppfattat min skrivning om landsbygdsavdrag och bensinskattehöjning. Visst håller jag med Jan Karlsson om att riksdag och regering måste driva på för att få fram bränslesnåla fordon som drivs på alternativa bränslen - alltså inte petroleumbaserade. Precis som Jan K. också skriver går dock utvecklingen sakta och bilindustrins intresse för dessa frågor har hittills varit ganska ljumt.
Skall miljön ha en chans måste bilåkandet minska snabbt och i väntan på att det finns tillräckliga alternativ ser Miljöminister Andreas Carlgren att en bensinskattehöjning är en väg att gå. Detta skulle naturligtvis öka resekostnaderna för alla landsbygdsboende och därför skrev jag så här i min måndagsledare:
"Den igår avslutade centerstämman ställde sig bakom Carlgren, men ansåg att reseavdraget måste höjas för att kompensera alla med långa arbetsresor. Just detta med reseavdrag för arbetsresor är ett kontroversiellt förslag och här borde centern istället damma av ett gammalt förslag om så kallat landsbygdsavdrag i den årliga självdeklarationen.
Det är ju inte bara de redan idag avdragsgilla arbetsresorna som är dyra. Utöver dessa tillkommer bland annat resor till barnomsorg, inköp, läkarbesök och diverse fritidsaktiviteter. Skall vi i framtiden ha en levande landsbygd måste vi också skapa drägliga ekonomiska villkor för de boende."

Poängen med ett landsbygdsavdrag är att alla boende på landsbygden skulle få del av det, alltså även de utan arbetsresor. För naturligtvis har Du Jan K. som pensionär rätt till ett innehållsrikt liv.
På landsbygden är transportbehovet större än i tätorterna och därför är just landsbygdsavdraget en rättvis kompensation för en eventuell bensinskattehöjning, vilken förhoppningsvis leder till minskat bilåkandet i storstäder och tätorter med kortare reseavstånd och bättre tillgång till kollektivtrafik.
Läs mer om