Problemet är också lösningen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är glädjande och på tiden.
Sammelsuriet i Almedalen är förvisso öppet och tillgängligt för alla men om man ser till vilka som faktiskt deltar så är det inte alla.
Ett ord i tiden är utanförskap och här slåss de politiska partierna om vilka som är de bästa sätten att minska detta.
Men då talar man oftast om arbetsmarknaden, inte om makten.
Ändå hänger de intimt samman.
Vid ett seminarium under onsdagen diskuterades utanförskapet och vad man kan göra åt det av bland andra Arbetsförmedlingens tillträdande generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist, riksrevisor Karin Lindell och Marie Åsberg, professor vid Karolinska institutet.
Det var särskilt roligt att höra Angeles Bermudez Svankvist och hennes befriande positiva inställning till att utanförskapet går att bearbeta.
- Pengar finns det, jag lovar, jag har sett budgeten, konstaterade hon.
Och det är ju där vi har både problemet och lösningen. Staten satsar redan i dag enorma summor på att människor ska gå hemma och göra ingenting. Om alla pengar användes för att få ut samma personer i arbetslivet på deras egna villkor, skulle den totala kostnaden minska.
Det nya sjukpenningssystemet som bygger på ett starkt incitament att rehabilitera i ett tidigt skede, inte ha sjukpension som mål för långtidssjukskrivna, är bra.
Men att tro att det kommer att bota alla långtidssjukskrivna är ganska naivt.
Enligt Marie Åsberg är 80 procent av alla långtidssjukskrivna sjuka i stressrelaterade sjukdomar. Hon sa det inte men jag gissar att de flesta är kvinnor.
Arbetslivet i dag är så pass pressande att många av dem som är inne i det riskerar att bli sjuka och de som är utanför kommer inte in på några villkor om de inte är till 100 procent flexibla och friska.
Det är så klart där diskussion måste börja, inte i nivåer i ersättning och vad man ska göra när man redan är ute.