Positivt uttalande från handeln
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När det gäller löner, men framförallt arbetsvillkoren, så råder det delade meningar om dessa. Åsikterna speglas förmodligen av vilka intressen som debattören företräder. Oavsett detta, så verkar majoriteten vara överens om att just arbetsvillkoren på många av fabrikerna är mycket usla. Det är inte ovanligt med sexton timmars arbetsdagar där det krävs tillstånd för att ta rast för toalettbesök och lönerna är oftast ett par kronor i timmen. Dessutom bor ibland de anställda i läger inom fabriksområdet.
Märkesföretagens avsikt med detta system är naturligtvis att hela tiden öka sin vinst. Numera räcker det ju inte med rekordvinst, utan nu är det megavinster som gäller. Dessutom ökar hela tiden inköpspriset för konsumenten, medan tillverkaren ständigt minskar sina produktionskostnader. Hela tiden billigare och billigare produktionsland, samtidigt som konsumentpriset ökar.
Hur skall vi då kunna förändra detta mönster och hjälpa till att skapa bättre förhållanden för de anställda i lågprisländerna?
Som enskilda konsumenter skall vi naturligtvis i största möjliga mån reflektera över våra inköp, men framförallt är det positivt att handeln själva börjat inse problemet. I artikeln "Globaliseringen märks i handeln" här till vänster säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg bland annat att medlemsföretagen kommer att visa ett stort intresse för hur varor tillverkas, det vill säga hur arbetsvillkoren ser ut och hur miljöpåverkan är i de aktuella länderna.
Ett sådant uttalande bådar gott, sedan är det bara att hoppas att det finns en uthållighet att leva upp till innehållet.