Politik som bevisligen fungerar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Allt är möjligt.
Minns ni?
I dag går en rekordstor årskull ut i livet, mot vidare studier, resor eller jobb.
Eller arbetslöshet.
Det är inte lätt att veta vad man vill när man 18. Det är inte ens lätt när man är 43 men då har man i alla fall lite fler erfarenheter att grunda sina val på. Å andra sidan sitter man fast i en massa förutfattade meningar och tro på ens egna begränsningar.
Hur många av de som i dag slutar gymnasiet kommer att bo kvar på Gotland?
Vad har vi att erbjuda dem?
Högskolan på Gotland fick i går beröm på ledarplats i Dagens Nyheter. DN:s Henrik Berggren framhöll lärosätet som ett föredöme och jämförde med de stora "utbildningsfabriker" som kanske inte alltid är det bästa för studenterna.
Att fortsätta utbilda sig på högskola är inte bara roligt och utvecklande, det är också en investering som är värd mycket, vad man än väljer att göra efteråt.
Det gör det lättare att få jobb.
Att få fler i jobb har varit en av de viktigaste frågorna för alliansregeringen. Det verkar som om politiken har lyckats, vi har på Gotland den lägsta arbetslösheten på 20 år och i Sverige totalt har 164 000 personer lämnat arbetslöshet och sjukskrivningar sedan Alliansen tog över.
I Radio Gotland hörde vi häromdagen hur Lena Påhlsson vid Suderbys herrgård och Tofta strandpensionat anställt fyra långtidsarbetslösa som hon inte skulle ha anställt utan de praktikmöjligheter som ges genom Arbetsförmedlingen. Det visar att aktiva åtgärder som gör att arbetssökande och arbetsgivare möts ger resultat.
Det är naturligtvis sådan möten vi måste uppmuntra även när det gäller långtidssjukskrivna. Att regelmässigt sjukpensionera människor efter ett års sjukskrivning är ingen bra lösning.
I vissa fall är sjukpension den enda och bästa lösningen, men den ska vara undantaget, inte regeln.