Piraterna och blockpolitiken
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nja, snarare har europeiska missnöjesröster hittat en ny plattform. Ledamoten i tyska förbundsdagen är en skandaliserad före detta socialdemokrat. Hellre än gå på plankan, om uttrycket ursäktas, hoppade han av till piraterna. Partier med vind i seglen tenderar att locka till sig lycksökare. Råkar det aktuella partiet dessutom sakna ett heltäckande politiskt program är dragningskraften desto större.
Ordningsproblem
Upp som en sol och ned som en pannkaka, brukar det heta. Det finns en fara i att det går för bra. Många av de nya medlemmarna och sympatisörerna är kanske inte så lämpade för förtroendeuppdrag. Erfarenheten säger att det blir problem att hålla ordning.
Ett annat hinder är blockpolitiken.Var sig man tycker det är bra eller inte så handlar politiken i Europa om höger eller vänster. Blockpolitiken är cementerad i de flesta av unionens medlemsländer. Rörelser som försöker väcka nya frågor eller profilera sig utanför den övergripande konflikten, får så gott som alltid svårt att göra sig gällande.
Blockpolitik
Miljöpartiet - piraternas allierade i EU-parlamentet - är ett tydligt exempel. När partiet grundades för knappt 30 år sedan sade man sig avvisa blockpolitiken. I och med det rödgröna samarbetet kan man säga att resan som blocklös definitivt är avslutad. Språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand är delar av det system som deras företrädare lovade att bekämpa. Miljöpartiet samarbetar visserligen med allianspartierna i en del kommuner och landsting men det gör som bekant Socialdemokraterna också.
Än så länge klarar Piratpartiet att manövrera runt frågan om vem partiet föredrar som statsminister. Det lär bli allt bevärligare att ducka för journalisternas frågor närmare valet. Risken är överhängande att piraterna hamnar i knäet på Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt redan före valdagen.
Samtidigt går det inte att förringa framgångarna för Piratpartiet. Väljarna tenderar att använda EU-parlamentsvalet för att missnöjesrösta. Vanligtvis handlar det dock om att vara emot EU. Fildelning och friheten på nätet är udda inslag i det politiska landskapet.
Verktyg
Man skulle kunna vända på steken: kan höger och vänster överleva i en värld av nya sakfrågor och konflikter? Inte minst turerna kring FRA visar att de traditionella partierna inte är särskilt bra på att känna vart vinden blåser. Politiska partier är demokratiska verktyg. Utan medlemmar och väljare saknar de existensberättigande. Vem vet, Piratpartiet kanske bara är en försmak av vad som väntar.