Paket som inte löser problemet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hela 28 miljarder kronor kommer staten att satsa genom att för det första bedriva forsknings- och utvecklingsverksamhet i aktiebolagsform, för det andra ställa ut kreditgarantier för lån i Europeiska investeringsbanken till omställning till grön teknologi och för det tredje kunna ställa upp med "undsättningslån" för företag i knipa.
Staten har ingen underkur
Tack och lov hörsammar inte regeringen kraven på att staten ska gå in som ägare till kristyngda bilföretag. Staten sitter inte och tjuvhåller på några underkurer för hur pressade bolag ska nå framgång.
Att finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson presenterade miljardrullningen på torsdagen har sina skäl. Dels röstade representanthuset i den amerikanska kongressen efter mycket om och men igenom ett stort krispaket till bilindustrin natten till torsdagen, dels står hjälp till bilindustrin på dagordningen under EU-toppmötet som inleddes på torsdagen.
Regeringen har velat invänta det amerikanska beslutet innan den gör sitt drag i spelet om bilarna och drar samtidigt nytta av den så kallade Barrosoplanen för europeisk ekonomisk återhämtning som EU-kommissionen lagt fram. Förstärkningen av Europeiska investeringsbankens resurser som nu pågår ska komma även svenska tillverkare till del.
Visst låter det bra
Finansministern var vid presentationen noga med att betona att staten inte ska äga bilföretag, utan skapa bättre förutsättningar för industrin i den turbulens som råder nu. Visst låter det bra att aktivt och långsiktigt understödja en omvandling och förnyelse, men målsättningen att Sverige ska ha en fordonsindustri även om tjugo år är långt ifrån oproblematisk.
En rapport från regeringens Globaliseringskommission som presenterades i oktober spår att nära nog hälften - fyrtio procent - av Sveriges verkstadsindustri kommer att försvinna inom de närmaste åren till följd av strukturella orsaker. Länder som Kina och Indien blir allt mer industrialiserade. För femton-tjugo år sedan gick den brittiska tunga bilindustrin igenom ett stålbad och inget säger att den svenska industrin kommer att klara sig bättre. Globaliseringen ritar i rask takt om den ekonomiska världskartan och framtiden för Sverige som en traditionell industrination är långt ifrån given eftersom andra branscher växer och genererar välstånd.
Omöjligt att inte agera
Mot bakgrund av den stigande arbetslösheten och alla varsel i fordonsindustrin blev det till slut omöjligt för regeringen att inte agera, men om man lyfter blicken från de omedelbara problemen är det långt ifrån självklart att satsningen som presenterades på torsdagen räddar jobben i Sverige.