Orimliga förmåner som krydda
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tjänar man 200 000 kronor i månaden, ja, då har man också råd med, minst, två olika boenden.
Dessutom får man ju dra av för både städhjälpen och det dubbla boendet!
Det finns således ingen som helst orsak att få extra tillägg för dessa kostnader när grundlönen är lika stor som en ganska normal årslön.
Svenska Spel har gjort ett bra jobb i rekryteringen av ny vd. Meta Persdotter verkar vara genuint kompetent, både socialt och yrkesmässigt. Hon är relativt okänd, därmed inte heller belastad med en förutfattade meningar om sin person och möjligheter att leda det svenska spelbolaget framåt på ett bra sätt.
Vd-posten blir därmed inte heller nån belöning för lång och trofast tjänst i andra sammanhang, vilket kunde misstänkas i vart fall för några av de andra alternativen som det har spekulerats kring.
Det är säkert inga konstigheter i hennes avtal jämfört med andra på likvärdiga positioner och självklart ska kvinnor och män ha samma förutsättningar utifrån rådande modell.
Men när själva modellen är helt åt skogen, så hjälper det inte att rätt person sitter på rätt plats.
Svenska spel är ett statligt bolag med politisk styrning. Bolaget håvar in miljarder till statskassan varje år och bidrar med stora belopp till den svenska idrottsrörelsen vilket möjliggör ett viktigt arbete riktat mot barn och ungdomar.
Självklart ska vd:n för detta bolag ha en bra lön som står i relation till bolagets verksamhet och vinst.
Men när lönen är både rimlig och relevant, och kanske till och med lite mer än så, då behöver man inte krydda med förmåner för sådant som man utan problem klarar att stå för genom att ta i anspråk inte ens en av de tolv månadslöner man kan kvittera ut om året.
Det ÄR inte rimligt och det skickar helt fel signaler mitt i en finanskris som delvis orsakats av girigheten i företags ledningar och styrelser. Så länge man lever efter devisen "alla andra har ju" så kommer ingenting att ändras och folkets/medborgarnas/väljarnas tillit och förtroende kommer knappast att bli större.