Omoraliska och moraliska skatter

Gotland2008-03-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kristdemokraterna är inte och var aldrig fullt nöjda med den fastighetsskattereform de medverkat till i regeringen. Det vill partiet nu ta chansen att påminna om, men i ett sammanhang som bäddar in det interna skyttet mot den redan ingångna uppgörelsen. Partiet lägger fram en omfattande rapport med etiska och moraliska resonemang kring olika skatter.
Ansatsen är god. Besked från politiker och partier blir både ärligare och mer informativa om grunden för beskeden och besluten motiveras. Grunden kan vara den som kristdemokraterna framför, en moralisk/etisk. Den kan också vara ideologisk, principiell. Men givetvis också en rent praktisk. Oftast en kombination och avvägning av dessa.

Skatter
Ett rimligt liberalt perspektiv på skatter är att det finns två moraliskt överordnade regler. Den första är att inte ta ut mer skatt än nödvändigt. Så mycket som möjligt av sina egna förtjänade pengar bör människor få behålla själva. Dock kräver varje demokratiskt och högt utvecklat samhälle trots allt ett visst uttag av skatter.
Gemensamma lagar behöver efterlevas, och rättsvårdande myndigheter kan inte gärna finansieras privat, frivilligt. Annat kan befinnas mer praktiskt att finansiera gemensamt, till exempel infrastruktur. Därutöver kan det också finnas goda skäl för att även mindre bemedlade får tillgång till vård, skola och liknande.

Etik
Men de som betalar allt detta har rätt att få valuta för pengarna. Den andra moraliska grundregeln i ett liberalt samhälle blir således att skatterna måste användas så effektivt som möjligt.
Etiska och moraliska värderingar är inte objektiva. Att ta ut skatt på till exempel fastigheter måste inte nödvändigtvis betraktas som oetiskt. En pragmatisk syn på skatter, med målet att de så lite som möjligt ska hindra välfärdsskapande krafter, behöver inte betraktas som omoralisk.
Skatt på fastigheter har obetydlig eller ingen negativ påverkan på viljan att arbeta, till skillnad från skatter på arbete, företagande, sparande och investeringar, vilka alla kan vara nog så goda moraliska dygder.

Byråkrater
Så kristdemokraternas etik när det gäller skatter är inte okontroversiell, lika lite som partiets moralsyn på flera andra politikområden är det.
Men ett förslag som bör tas fasta på, och som på inget sätt påverkar den gällande fastighetsskattereformen, är att avskaffa fastighetstaxeringen, detta plottrande med detaljuppgifter om hur villaägarnas boende ser ut invändigt. Är köksbänken av marmor eller spånskiva? Handlar man mat för frysen eller bara för ett kylskåp? Hur många toastolar nöter familjen?
En kader skattebyråkrater sitter sedan och räknar fram taxeringsvärdet - som ju faktiskt är rent fiktivt, till skillnad från marknadsvärdet - på basis av uppgifter om sina privata levnadsförhållanden som villaägare tvingas offentliggöra.

Överflödigt
Med taket på 6 000 kronor för den nya kommunala fastighetsavgiften är ett registrerande av köksbänkens längd och annat liknande helt överflödigt.
Utöver att ett antal skattmasar frigörs för viktigare sysslor har också förslaget den poängen att det blir svårare för socialdemokraterna vid en eventuell valseger att återinföra den gamla sortens fastighetsskatt. Om det nu skulle föresväva partiet att erbjuda väljarna ett sådant löfte.
Läs mer om