Om nyheters olika värde

Foto: Eva Bofride

Gotland2009-02-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När Kalla Fakta granskade Nord Streams metoder för att vinna den svenska opinionen för gasledningen ledde det till häftig debatt och det fick till och med en åklagare att väcka fråga om mutmisstanke.
När GT skrev om exakt samma sak, i november 2007 blev det möjligen lite heta känslor men inte alls samma höga toner.
Landsortsmedier är vana vid detta. Vetlanda-posten hade till exempel skrivit om "Louise-fallet" långt innan Uppdrag Granskning började uppmärksamma hur myndigheterna hade hanterat ärendet.
Det ligger i sakens natur att lokala mediers rapportering inte har samma genomslag som riksmedier men det handlar också om hur man väljer att hantera sitt material.
Om man väljer bort alla nyanser och bara fokuserar på en del av helheten, eller om man belyser helheten med alla olika sidor av saken. Hårdvinkling gör budskapet tydligare men förenklar också saker och ting ganska mycket.
En helhetsbild kräver mer av läsaren, tittaren, lyssnaren.
Att det inte blev en riksdebatt efter GT:s rapportering är alltså fullt förståeligt men att det kommer en debatt i debatten om "varför har inte de lokala tidningarna berättar om detta långt tidigare?" blir lite konstig.
Om man vill studera hur bilden av Gotland togs emot av många tittare i resten av landet kan man gå in på TV4:s hemsida och läsa debatten efter Kalla Fakta-programmet.
Några kommer aldrig mer att resa till Gotland. Många har också missuppfattat saken och tror att det är Gotland som ska avgöra frågan för Sveriges räkning.
Men Kalla Faktas granskning av Nord Streams metoder gav en bra bild för allmänheten av vad det handlar om: Nord Stream vill köpa svenskarnas godkännande för gasledningen.
Det borde alla ha varit införstådda med från början och det blir löjligt när man vill göra Nord Streams finansiering av olika projekt på Gotland som helt fristående från deras ansökan som ska behandlas av regeringen.
Att man sen, fullt medvetna om kopplingen, ändå tar emot pengarna är minst sagt märkligt.

*
Här på GT har vi varit extra glada sedan en tid när vi fick veta att vi har en orubbad upplaga för 2008 i tider när så gott som alla tidningar tappar prenumeranter. Tidningsstatistiken är topphemlig till ett visst datum när den får publiceras och det är intressant att se hur tidningarna väljer att rapportera om siffrorna.
För oss är det kvittot på vårt arbete. Våra ambitioner kan vara aldrig så goda, men köper ingen tidningen är allt hårt arbete meningslöst. Vi tar årets statistik som bevis för att vi är på rätt väg, även om vi på många sätt kan bli bättre och vassare.
För att bli bättre är vi beroende av våra läsares medverkan. Det är ni som sitter inne med kunskapen om vad ni saknar i tidningen, tipsa oss! Allt blir det inte artiklar av men utgå inte från att "tidningen vet allt", för det gör vi inte.
Läs mer om