Om alliansfrihet och bloggar

Foto: Christof Stache

Gotland2009-02-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- 2009 kan mycket väl komma att bli krishanteringens år.
Det slog utrikesminister Carl Bildt fast i sin och regeringens utrikespolitiska deklaration som presenterades under onsdagen. I det har han naturligtvis rätt. Det är både rimligt och riktigt att, som utrikesministern gör, klart och tydligt hävda att det bara är genom att samverka med andra som vi, här i Sverige, kan bidra till att omvandla risker till möjligheter, förtryck till frihet.
Samarbetet med EU är en viktig fråga för Sverige och för Europa. Sverige ska snart ta över stafettpinnen och axla rollen som ordförande. Ett spännande uppdrag, men vad kan man vänta sig konkret av det? Det vill utrikesministern tyvärr inte uppehålla sig vid i sin deklaration, han nämner endast att det ska bli framgångsrikt och resultatinriktat. Och allt annat vore ju konstigt.
Samarbetet med FN är naturligtvis också viktigt att bygga vidare på. Här kommer Bildt med en brasklapp: FN måste effektiviseras och reformeras. Helt riktigt, det är ingen nyhet att FN har en alltför lång startsträcka innan man börjar agera medlare i olika konflikter runt om i världen. Om Sverige kan påskynda denna reformeringsprocess vore det inte annat än en välsignelse.
Nato, då? Jodå, Nato nämns på ett par ställen i utrikesdeklarationen. Som i meningen att inom krishanteringsområdet är ett nära samarbete med Nato av strategisk betydelse för Sverige. Den som vill veta mer får vänta på en skrivelse till riksdagen i vår i frågan. Partierna tycker olika om hur Sverige ska förhålla sig till Nato, och man kan behöva ytterligare tid att reda ut olika tvisteämnen.
Socialdemokraterna gjorde stort nummer av sin nya blogg, som man kallar bokslut Bildt. Här kan man läsa om socialdemokraternas utrikespolitik och här kan man säkert också läsa om alla fel som partiet anser att Bildt och regeringen företar sig på området. Var fick de idén ifrån förresten? Från Carl Bildt kanske? Visst känns det märkligt att behöva läsa bloggar för att få reda på var socialdemokraterna står i utrikespolitiska frågor. Bakom all ironi måste väl partiet ändå ha en sådan. Som centerpartiets Kerstin Lundgren så klokt uttryckte det i debatten:
- Socialdemokraterna uppträder som vanligt som recensenter och historieskrivare, men några visioner, det har de inte.




Läs mer om