Olika inställning till enighet

Gotland2009-02-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nej, någon enighet kring hur kommunen ska lösa långsiktigheten för en stabil ekonomi i Gotlands kommun finns det inte.
Socialdemokraterna, med stor erfarenhet att sitta med huvudansvar i majoritet, uttryckte sin strävan mot blocköverskridande överenskommelser för att anpassa verksamheten efter ekonomi och ny demografisk kostym, men socialdemokraternas stödpartier sträckte inte direkt ut handen.
"Om vi i ena stunden blir trampade och spottade på är vi kanske mindre benägna att samverka i den andra" förklarade vänsterns Brittis Benzler.
Det är hårda ord.
Är det sant att attityden från den borgerliga majoriteten varit så kallsinnig och nonchalant, då finns det fog för denna inställning. Även om ilskan inte borde få gå ut över medborgarnas tillit till att kommunens ekonomi får bästa möjliga omvårdnad. Det har däremot inte nått mina öron eller ögon att någon sådan kallsinnighet funnits, men så har jag inte heller varit inne i kommunpolitikens innersta rum.

Och finns det inte fler förklaringar till denna avoga inställning än Brittis Benzlers exempel att majoriteten inte lyssnat till oppositionens motstånd mot friskolor, då känns reaktionen något överdriven.
I frågan om kommunens ekonomi finns ingen enighet över blocken och inte heller inom vänsterblocket. Vänsterpartiet och miljöpartiet ville undanta hela barn- och utbildningsnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden från nedskrivningen av lönekompensation för 2009. Alltså de allra största personalgrupperna inom kommunen. Det skulle nog alla ha kunnat skriva under på om man kunde sluta tänka där och slapp tänka vidare på var man i stället ska ta pengarna.

Det är bra att Björn Janssons förslag att skriva till regeringen med begäran om kompensation för de kraftigt nedskrivna skatteintäkterna antogs av kommunstyrelsen och igår även av fullmäktige. Även om detta krav ställts tidigare, bland annat genom Sveriges kommuner och landsting (SKL), är det viktigt att markera allvaret från hela kommunen. Alla verkar vara överens om att ett initiativ kommer att komma från regeringen med insatser till kommunerna.Frågan är bara hur länge det ska dröja.
Framför allt behövs förstärkning för budgeten 2009 och 2010 som ser bra mycket värre ut än 2009.
En rysare, som Eva Nypelius uttryckte det hela.

Läs mer om