Nygammalt polisprojekt

Polisen har nu sjösatt ytterligare ett nygammalt projekt för att stävja det ökade våldet.
foto: jessica gow/scanpix

Polisen har nu sjösatt ytterligare ett nygammalt projekt för att stävja det ökade våldet. foto: jessica gow/scanpix

Foto: JESSICA GOW

Gotland2007-11-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så har då ytterligare en kampanj sett dagens ljus i den polisiära världen. Denna gång handlar det om att motverka våldsbrotten och Rikspolisstyrelsen har avsatt tre månader för en våldskampanj. Genom att öka synligheten med fler poliser i krogtäta områden och på platser där mycket folk rör sig räknar man med att uppnå positiva resultat. Parallellt fortsätter dessutom projektet "Kronobergsmodellen", vilket är ett annat av Rikspolisstyrelsens vapen i kampen mot framförallt ungdomens ökande alkoholförtäring och sammanhängande våldsbrott.
Namnet "Kronobergsmodellen" kommer av att polisen i Kronoberg började tillämpa nolltolerans genom den lag som redan finns och innebär att alkoholförtäring på allmän plats är förbjuden och alkoholen skall förverkas och hällas ut. Lite märkligt att det skall behöva skapas ett särskilt projekt för att tillämpa en befintlig lag.
När det gäller kampanjen mot våldsbrotten känns den inte heller speciellt ny. Redan för flera år sedan vet jag att man i polishuset hade kartor över Gotland och Visby, där olika ingripanden markerades med knappnålar. Många nålar var lika med mycket brott, vilket var lika med utökad bevakning. Tror inte det var ett särskilt projekt, men det fungerade i det vardagliga polisarbetet.
Ibland känns det som Rikspolisstyrelsen hela tiden måste skapa nya prioriteringsordningar och projekt/kampanjer för att markera något nytt. Det måste vara frustrerande för de lokala polisorganisationerna att hela tiden utsättas för dessa Rikspolisstyrelsens "aha-upplevelser". Att bekämpa alkohol- och våldsbrott har ju alltid ingått i polisens dagliga arbete. Sedan kan det kanske vara bra att prioritera om arbetsscheman efter behov på dygnet, men det är en annan sak.
Nåja, nolltoleransen och anti-våldskampanjen är två bitar på den långa vägen att förbättra ungdomsattityderna. Kan det underlättas av att lagen blir till projekt, så är det väl försvarbart.
Läs mer om