Nu märks USA:s bolånebubbla

Miljontals amerikaner sitter nu på pottkanten med huslån, som är större än värdet på husen. I Sverige ser vi hur börsoron och stagnerande huspriser oroar både hushåll och banker.

Miljontals amerikaner sitter nu på pottkanten med huslån, som är större än värdet på husen. I Sverige ser vi hur börsoron och stagnerande huspriser oroar både hushåll och banker.

Foto: Paul Sakuma

Gotland2007-11-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den bästa väderprognosen är att säga att vädret i morgon blir som idag. På samma sätt är det med ekonomiska prognoser. Ofta får de prognosmakare rätt, som säger att ekonomin nästa år blir den samma som i år. Men det man då ofta helt missar är när det sker en vändning uppåt eller nedåt. Detta kan få väldigt negativa effekter när det gäller både vädret och ekonomin.
Tänk på hur det var i somras! I juni började de amerikanska bankerna att redovisa astronomiska förluster på bolånen och allt fler hushåll tvingades gå från hus och hem.

En bubbla som skulle spricka
Men här hemma ekade hela hösten de så kallade experternas råd:"Ha is i magen, krisen berör bara de fattigaste amerikanska husägarna och de europeiska bankerna har inte ägnat sig åt detta och den amerikanska konjunkturen berör inte oss".
Nu har plötsligt bilden ändrats och ismagarna springer för fullt mot nödutgången. Jag kan inte låta bli att säga: " Vad var det jag sa?"
I somras beskrev jag ju här i GT just det, som nu hänt. För mig och många av mina amerikanska vänner var läget där ohållbart med orimligt uppdrivna fastighetspriser, övervärderad dollar, enorma underskott i utrikeshandeln och en tillväxt, som var byggd på att hushållen belånade sina fiktiva fastighetsvärden för att betala allt från semesterresor till kläder, nya bilar och elektronik.
Här fanns en bubbla som skulle spricka, frågan gällde bara när och hur. Många av bankerna delade nog den synen, men hoppades att just de och deras ägare skulle hinna hoppa av tåget och lämna svarte Petter till utländska ägare. Till en del lyckades de nog och många svenska pensionssparare har nog förlorat mycket på den amerikanska krisen.
Nu kan kanske flera miljoner amerikanska familjer komma att drabbas av utmätning och vräkas från sina hem. Och prisfallet på dyrare hus kan snabbt komma att bli över 30 procent. Ett jättelikt berg av osålda hus och lägenheter har byggts upp.

På pottkanten med sina huslån
Miljontals amerikaner sitter nu på pottkanten med huslån, som är större än värdet på husen. Konsumtionen kommer att dämpas och särskilt den importerade. I stället kommer USA:s industri att med en dollarkurs på drygt sex kronor konkurrera med oss och andra på världsmarknaden på ett helt annat sätt än när den kostade tio kronor.
Man kan fundera över varför svenska ekonomer länge hade så svårt att inse eller vilja erkänna den globala krisens allvar. En orsak kan vara ideologisk det vill säga den extremt okritiska hållning, som så många har till den amerikanska samhällsmodellen.
En annan är den övertro på att marknader alltid har rätt. En tredje är naturligtvis att bankerna själva har ett egenintresse av att allmänheten fortsätter att pumpa in pengar i deras olika fonder.
I Sverige ser vi hur börsoron och stagnerande huspriser oroar både hushåll och banker. Media är fulla av förståsigpåare, som förklarar vad som skett med ränteförändringar och tillfällig osäkerhet. Hela grundidén verkar vara att de gamla börsvärdena och fastighetspriserna var rimliga. Men faktum är att fria marknader alltid slår över uppåt eller nedåt. Det gäller aktier, valutor och fastigheter, men numera också allt från konstföremål till professionella fotbollspelare.
Dagens prisfall beror därför sannolikt inte på tillfälliga effekter. I stället är orsakerna att vi har haft en fastighetsbubbla och nu sker en mer rimlig värdering.
Fastigheter har ju inte några "riktiga" värden, utan bygger på att det finns köpare som är villiga att betala - en sorts kedjebrev.
I slutändan blir det befolkningsutveckling, ekonomisk tillväxt och kostnadsutvecklingen som styr. Misstro därför alla som säger att aktier och fastigheter alltid är säkra placeringar.
Läs mer om