Nu krävs meddelarskydd vid kommunala entreprenader
Björn Jansson (s) lägger nu en motion om att meddelarskyddet ska gälla även anställda i entreprenadföretag som utför kommunal verksamhet.
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lars Thomsson lyckades påstå de motstående åsikterna att meddelarskydd å ena sidan var en så liten detalj, att det inte behövde stå i upphandlingspolicyn. Å andra sidan var kravet på meddelarskydd så stort och omfattande att det måste beredas först, innan beslut kan tas om det ska införas i kommunens upphandlingspolicy.
Nu tar socialdemokraterna fasta på detta och lägger en motion med kravet på att meddelarskyddet ska gälla anställda i företag, som får utföra kommunal verksamhet på entreprenad och bekostas av skattebetalarna pengar.
Kvalitetssäkring
Redan finns kravet på meddelarskydd inskrivet mellan en del stora vårdföretag och fackförbundet Kommunal. Företaget ser det som en kvalitetssäkring att deras anställda ska kunna meddela media, om något är fel och det inte hjälper att påtala det för chefer och andra.
För alla kommunpolitiker, som har fått väljarnas förtroende att förvalta skattepengar, borde det vara självklart att alla anställda, som utför kommunal verksamhet, vare sig de är kommunanställda eller privatanställda, ska ha rätten att påtala brister för media. Utan att riskera att få sparken eller på annat sätt trakasseras. Om en anställd i kommunen tipsar tidningarna eller radion om något, som de tycker är fel i den kommunala verksamheten, så är det straffbart för någon av cheferna eller politikerna att forska i vem det är som tipsat media. Så starkt är detta meddelarskydd, som vi i Sverige ska vara stolta över och värna om.
I de flesta andra länder finns det inte och därför skräms de anställda till tystnad. Men vi vill inte ha munkavle på alla anställda. Särskilt inte när de utför uppgifter som betalas av våra skattepengar.
Nu kommer frågan att beredas och fram kommer förhoppningsvis en beslutstext, som klarar alla juridiska hinder. Det viktiga är att alla som utför kommunal verksamhet har samma rättighet att tipsa media. Det är viktigt för de anställda, men det är också viktigt för kommunpolitikerna, som då kan få klarhet i om allt fungera som det ska.
Under behandlingen av motionen kan dessutom alla kommunpolitiker få kunskap i meddelarskyddets innehåll och betydelse, så de vet, vad de sedan beslutar om.
Om det sedan ändå blir ett nej från den borgerliga majoriteten med Lars Thomsson i spetsen, då vet gotlänningarna att de borgerliga vill sätta munkavle på alla anställda hos kommunens entreprenadföretag.