Nio miljarder bloss senare

Gotland2009-03-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Sverige röker i dag nästan var femte vuxen varje dag. Det finns också dryga halvmiljonen "feströkare" och 700 000 snusare. Svenska folket konsumerar nio miljarder cigaretter årligen varav 400 miljoner antas vara illegala. Vi är trots dessa skrämmande siffror bäst i världen på att låta bli att röka.
Sverige är det enda landet där färre än tjugo procent vanerökare, vilket betyder att vi uppfyller WHO:s mål. Hur Sverige har uppnått dessa mål tvistar de lärde. Mycket sägs bero på rökförbudet på krogen samt 18-årsförbudet mot försäljning av tobaksvaror.
På tisdagen presenterades en utredning som syftade till att få färre unga människor att börja röka. Utredningsdirektiven har fått berättigad kritik att vara för snäva. De säger sig bara vilja komma åt unga människors rökvanor.
Visst finns en poäng med att komma åt just unga. Nio av tio rökare började innan de blev myndiga. Det innebär att de lagligen inte var ansvariga för sina beslut. Förmodligen var många också för omogna för att inse riskerna med att tända den första cigaretten eller baka den första prillan. Viktigast är förstås att se till att barn aldrig börjar röka eller snusa, men till de åtgärderna måste läggas att vuxna inte heller börjar eller vill fortsätta.
Utredningen vill skärpa kontrollerna så att inga cigaretter säljs till minderåriga. Gott så, men det räcker inte. Det måste generellt sett bli svårare att få tag på tobak - för tillgänglighet och pris är viktiga faktorer.
Modet spelar förstås också roll. Det har under många år blivit allt mindre "coolt" att röka. Det är färre som röker inne och röklukt i kläderna har de flesta helt vant sig av med. Men man kan inte lita på trender - för de sätts inte med hälsan som främsta mål; för då skulle modeindustrins ikoner se sundare ut.
Det borde inte vara omöjligt att lagstifta så att tobak bara får säljas vissa tider. Utredningen föreslår att ålderskontroll alltid måste kunna genomföras innan man kan få tag på tobak.
Vilket innebär slutet för tobaksautomater. Därtill föreslås att det ska vara skärpa straff på att sälja till minderåriga.
Varför utredningen inte går längre är oklart. Den hade kunnat föreslå att enbart licensierade butiker ska få sälja tobak och att de förlorar licensen om de säljer till någon under 18 år.
Det pågår en diskussion inom Ica-koncernen om att de skulle kunna bli den första livsmedelskedjan att sluta sälja tobak. Det vore modigt. För även om vinstmarginalen på cigaretter är liten och svinnet stort så är de knappa tjugo procenten rökare en enveten grupp. Risken finns ju att färre handlar mjölk om de inte kan få sina cigg samtidigt.
Rökning är en av de farligaste vanor vi har. Och rimligtvis kommer allt färre människor att röka. Staten borde göra allt den kan för att skynda på den processen.
Läs mer om