Nej till att folkomrösta
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Möjligheten att använda en folkomröstning för att avgöra en fråga, ska användas mycket sparsamt och bara när de politiska partierna inte kan besluta. Som Eva Bofride så riktigt påpekar, är planfrågan om Hällarna i sig en synnerliga demokratisk process. Den demokratiska processen inklusive överklaganden har i exemplet Snäck tagit sju år och är ännu inte klar. Planprocesser är superdemokratiska!
Folkomröstning bör inte användas i andra fall än när politiken är låst och frågan är omöjlig att avgöra. Så är det inte med användningen av Hällarna. Där finns två ståndpunkter om graden av bebyggelse. De borgerliga vill bygga på både sidor om Toftavägen. Oppositionen med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet vill inte bebygga Hällarna väster om Toftavägen. Planen har varit ut på remiss och alla grupper får yttra sig. Det vore att urholka värdet av folkomröstningsmöjligheten, att ha en folkomröstning om byggnationen på Hällarna. De folkvalda politikerna i komunfullmäktige kan mycket väl avgöra frågan.
Även om en kommunal folkomröstning inte är beslutande i sakfrågan, utan precis som alla andra folkomröstningar, bara är rådgivande, kan kommunpolitikerna knappast strunta i resultatet om en folkomröstning hålls. Blir det då ett nej, så är alla möjligheter att utnyttja västra sidan av Toftavägen borta. De borgerliga kan glömma placeringen av arenahall och bad och annan bostadsbebyggelse på västra sidan om Toftavägen.
Blir det ett ja i folkomröstningen, så är alla möjligheter att begränsa bebyggelsen på västra sidan om Toftavägen borta för lång tid. Miljöpartiet har då spelat bort alla möjligheter att påverka bebyggelsen och kan bara säga ja till bebyggelsen av hela Hällarna.
Jag hoppas en majoritet av partierna kan enas om att säga nej till kravet på folkomröstning, för att det är fel att använda en folkomröstning för att lösa den politiska striden om hur Hällarna ska bebyggas. Sakfrågan vinner mer på att frågan inte låses i ett ja eller nej till bebyggelse av Hällarna. Det är mycket bättre ur både demokratisk och sakpolitiskt utvecklingssynpunkt, att frågan om hur mycket Hällarna ska bebyggas, får avgöras av de politiska partierna i kommunfullmäktige.