Nätet blev valets vinnare

Gotland2009-06-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Partierna har tävlat om att vara bäst på att tillvarata nätets möjligheter i EU-valskampanjen, men den vinnande taktiken stod piratpartiet för genom att göra själva nätet till huvudfrågan. Tillräckligt många väljare och då framförallt unga väljare engagerade sig för fildelning och integritetsfrågorna för att ge piraterna rejält med valvind i seglen. Men det är ett smalt mandat som partiet har med sig till Bryssel och Strasbourg och det kommer nog att få svårt att inte råka ut för samma öde som junilistan om fem år; 2004 års uppstickare stod för söndagskvällens mest spektakulära ras.
SVT:s vallokalsundersökning visar att piratpartiet fångade upp många proteströster. Med tanke på farhågorna som fanns om att sverigedemokraterna skulle ta mandat och framgångarna för den oaptitliga blandningen av främlingsfientlighet och EU-negativism i flera andra medlemsländer finns det anledning att andas ut. Sverigedemokraterna gick i och för sig framåt, men de gör avancemanget i gärdsgårdsserien och är långt ifrån att nå upp till fyraprocentspärren.
I valrörelsen talade många om att det kändes som att Sverige äntligen håller på att lämna den tjatiga ja- eller nej-debatten bakom sig. Motgångarna för junilistan och vänsterpartiet och framgången för miljöpartiet indikerar att det är på det viset. De gröna läste av stämningarna i opinionen på helt rätt sätt när de kastade EU-motståndet överbord och omfamnade unionens möjligheter i inte minst klimatfrågan.
Bland de borgerliga partierna är det Marit Paulsens comeback som sticker ut. Folkpartiet gör ett riktigt bra val och förtjänar verkligen det med tanke på den tyngd och trovärdighet partiet har i EU-frågor. Djärvheten står i bjärt kontrast till moderaternas försiktigare kampanj och förhållandevis magra resultat som mot bakgrund av de nya moderaternas segervana måste svida rejält.
Inte heller socialdemokraterna har mycket att yvas över. Fattas bara när partiet gick till val anförda av Marita Ulvskog som gjort sig känd som en enveten nej-sägare. Ekonomin och sysselsättningen är alltid viktiga valfrågor, men socialdemokraterna gjorde dem inte rättvisa.
Många partier har nu anledning att kritiskt analysera sina valkampanjer. Sociala medier är inte bättre än de budskap som de ska kanalisera. Samtidigt har alla etablerade partier fått en påminnelse om att integritetsfrågan på nätet är här för att stanna. Sist men inte minst har det än en gång visat sig att Europas väljare i liten utsträckning tar till sig EU-parlamentsvalet, ljusningen i Sveriges valdeltagande till trots. Det är ett problem som ingen tycks ha någon bra lösning på.
Läs mer om