När ska mjölk ge starka bönder?
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det här är kunskap som funnits länge. Bönderna i Frankrike har med all önskvärd tydlighet signalerat på gator och torg att de är missnöjda med situationen. Och i Belgien häller bönderna sedan en tid ut mjölk på fälten i protest. När de inte kör in till Bryssel och EU-kvarteren med sina traktorer och protesterar.
Vid det senaste ministermötet ansåg drygt hälften av de 27 EU-länderna att det nu krävs särskilda insatser för mjölksektorn. Vissa vill också gå så långt att man vill riva upp redan fattade beslut om att fasa ut mjölkkvoterna fram till 2015. I Sverige har diskussionen förts på andra ställen, tystare och snällare, lite mer mellanmjölks lagom så där. Men nu ryter centerpartiet och jordbruksminister Eskil Erlandsson ifrån. Han kallar med kort varsel sina EU-kollegor till ett extra krismöte den 5 oktober i Bryssel om mjölkkrisen. Det enda punkten på dagordningen blir situationen för EU:s mjölkbönder. En enda punkt, men en stor och viktig sådan.
Så vad finns att göra? Ja, ett förslag är ju att fasa ut mjölkkvoterna. För drastiskt tycker EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer-Boel och får medhåll av Eskil Erlandsson, som även han anser att jordbruket istället måste bli mer marknadsanpassat. En följdfråga måste bli hur i hela friden en ökad marknadsanpassning ska gå till, när det nu ser ut som det gör. Visst, i sak är det rätt och riktigt att marknadsanpassa näringen, och att låta efterfrågan och inte ständigt nya stöd, utgöra grunden för nya politiska beslut. Men det är onekligen svårt att fortsätta att prata marknad och konkurrens när det hela mest handlar om en stor fet kris.
Och kriser kräver snabba, och genomtänkta, beslut. Kanske måste man också lämna den politiska retoriken och se vad som måste göras nu och här. Det räcker inte med att mjölk ger starka ben och starka barn. Mjölk måste definitivt också ge starka bönder, för det är det som ger ett starkt framtidshopp för alla, stora som små, i Sverige och i resten av EU.