Motsatta budskap förvirrar

Gotland2008-08-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om ni som jag läste Dagens Nyheter i fredags kanske ni också blev lika förvirrade som jag.
På DN debatt beskriver Mona Sahlin och Thomas Östros ett Sverige på ruinens brant. De kräver krafttag av regeringen och en ansvarsfull ekonomisk politik och lovar att bara socialdemokraterna får makten i nästa val så kommer de att ordna upp allt till det bästa.
Bläddrar man vidare, lite orolig för vart landet är på väg, hamnar man på nyhetsplats där rubriken "Anders Borg har kassan full" får en att förvånat stanna till.
Där berättas om utrymme för reformer för upp emot 30 miljarder kronor som är fullt möjliga och talesmän för olika intressen får resonera kring vad man tycker att dessa pengar bäst ska använda till.

Den ena artikeln är en partsinlaga, den senare en nyhet där flera olika olika röster får komma till tals.
Men även en partsinlaga har ju krav på sig att vara korrekt och oavsett om man håller med eller inte så sätter man stor tilltro till själva budskapet.
Det är möjligt att jag jämför äpplen och päron men signalerna till läsaren är onekligen dubbla.
Än så länge är jag mer representant för den genomsnittliga medborgaren än del av det politiska etablissemanget. Förmodligen kan mer insatta se igenom och förstå hur verkligheten ser ut och ler lite överseende åt min okunnighet.

I dag har vi inga vattentäta skott mellan höger och vänster. Gångna tiders lojalitet med Partiet (oavsett färg) har ersatts av en insikt att världen inte är svart och vit, att det finns för- och nackdelar med allt.
Däremot kräver dessa "illojala" väljare att få grunda sina beslut på fakta.
Många viftar bort ideologiska slagord och kräver svar på frågor om enskilda ämnen.
Om vi tror på det politiska systemet, och det gör i alla fall jag, så måste också politiker våga möta sina väljare med vad de faktiskt tänker och tycker och vill. Inte bara vad som är mest politiskt gångbart.
Även här var FRA-debatten välgörande tydlig i reaktionerna mot enskilda som röstade emot sin egen övertygelse för att inte spoliera sin politiska karriär.

Minns ni mantrat "skola, vård och omsorg" i en tidigare valrörelse? Tänk om nästa skulle präglas av mantrat: "Civilkurage, hederlighet och dialog", då tror jag att många nyfiket skulle lätta från sofflocken.
Läs mer om