Motiven döljs i dimman
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det verkar som motiven döljs i en dimma lika tät som den som svepte in Gotland i ett grått töcken på söndagen. Tyvärr verkar det också som många drabbade gett upp och inte anmäler skadeggörelsen, så mörkertalet är säkert stort.
Kostnaderna för sanering handlar årligen om stora belopp, men det är viktigt att markera att klottrarna inte får vinna denna kamp. Uttrycket "det är alltid lättare att fortsätta förstöra något när förstörelsen redan är påbörjad" tror jag gäller även nedklottringen. Är det klottrat tidigare ger man signaler om fortsättning. Det är något man tagit fasta på i Stockholm och till våren skall det finnas klottersanerare i tjänst under veckans alla dagar och 20 miljoner kronor är budgeterat för detta arbete 2008.
Klotter är förresten ett alldeles för snällt ord i sammanhanget, då det närmast associerar till några streckgubbar och runda ord ritade med penna. Den rätta benämningen borde vara vandalisering och skadegörelse. De orden tror jag nämligen hos de flesta har en betydligt starkare innebörd.
Det är orimligt att enorma summor skall användas till sanering av sprayfärg och bara för Gotlands del är det årliga kontot för skadegörelse - i vilket klotter ingår - över en miljon kronor.
Nu är det dags att skingra dimman, försöka kartlägga motiven och inte låta vandalerna segra. Tänk om alla saneringspengar i stället kunde användas till nyttigare och roligare saker!