Mingel är också demokrati En tidig summering av Almedalsveckan

Gotland2007-07-13 01:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I mediebevakningen från Almedalen förekommer ordet "mingel" nästan nio gånger oftare än ordet "demokrati", visar en mätning från omvärldsbevakningsföretaget Agent 25. Och det framställs ofta som om mingel är fult och att demokrati är fint.För er som aldrig varit på Almedalsveckan i Visby är företeelsen förstås ofattbar. Det kan framstå som om det mest är ett sätt att få en extra semestervecka på det vackra Gotland. Och så kan det vara. Själv var jag här för tionde gången, de första gångerna tog jag semester för att kunna gå på seminarier, träffa människor och få en hel vecka politik kombinerat med sol och kubbspel. Numer jobbar jag mer än jag roar mig.Det som är unikt med denna vecka är att alla är tillgängliga - under varje promenad mellan den lägenhet jag hyr och Almedalen springer jag på folk som jag vill tala med - och en massa jag inte vill träffa alls förstås. Socialministern var här, miljöministern, partiledare från både det orangea laget och det rödgröna. Blivande och föredettingar. Alla som turistar på Gotland denna vecka (eller bor här) har möjlighet att gå på ett eller flera seminarier med Sveriges mest inflytelserika människor. Alla kan ställa frågor och göra sin egen agenda. De som har lust kan gå på barerna kring Donners plats på kvällen och bjuda någon som man vill tala med. Det är en informell demokratisk tummelplats som faktisk är unik i världen. Det finns inga stängsel mellan mannen på gatan och statsråden.Exempel på båda
En annan stark kritik som kommer om politikerveckan är att den alltmer fylls av PR-konsulter och lobbyister, och mindre av politiska partier. Och det kan vara sant, men att en organisation försöker få fram sitt budskap är inte med nödvändighet sämre än om ett politiskt parti gör det.På plats under veckan finns exempelvis de båda lärarförbunden. De är helt klart lobbyorganisationer. De var här för att starta avtalsrörelsen med bland annat seminariet "Hur mycket är en lärare värd?". Med på det seminariet var skolminister Jan Björklund. Så i det fallet fick journalisterna en tydlig avsändare - regeringen och fackförbunden. Samma sak med de PR-konsulter som finns på plats. Ensamma är de helt ointressanta, men deras kunder är det sällan. Det spelar ju ingen roll för det demokratiska samtalet om det är en PR-konsult som förmedlar kontakter eller om det är en organisation eller näringslivsföreträdare själva. Var tionde meter möter man en intressant människa i Visby dessa dagar. I tisdags mötte jag debattören Stig-Björn Ljunggren som frågade nyfiket vad jag skriver om. När jag svarade "mingel och demokrati" tipsade han om en forskare vid Karlstads universitet, Curt Räftegård, som forskat på ämnet. De samtal som förs i Visby denna vecka kommer att lägga grund till många andra på fastlandet - vilket gör veckan ovärderlig för många. Som ledarskribent lär jag känna personer jag har nytta av senare. De PR-konsulter som är här hittar nya frågor och potentiella kunder. Journalister får uppslag för hela den långa sommartorkan efter Almedalsveckan. Samtal är demokratins bas och i Almedalen handlar allt om samtal. Även om det kallas för mingel.
Läs mer om