Mest till dem som har minst
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Olika summor om hur mycket skatteavdraget ger i plånboken har visslat i luften och gjort de flesta förvirrade.
68 kronor är en summa som flitigt lanserats av oppositionen och den är säkert relevant om man ser till de som har mest i pension i den grupp som är målgrupp för satsningen: de med allra lägst pension.
I går gästade Kenneth Johansson (c) Gotland för att träffa gotlänningar och prata om de områden han är expert på i rollen som ordförande i riksdagens socialutskott.
Förmiddagen pratades det mycket LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och vård, på eftermiddagen var det pensionärsfrågor.
I en del debattinlägg har det "rasats" mot att LSS ska försämras, att det ska sparas och dras in på detta viktiga stöd till funktionshindrade.
Kenneth Johansson, som varit ordförande för utredningen som nu ska ut på remiss, gav en beskrivning som inte alls innehöll några besparingar.
I uppdraget ingick däremot att få stopp på de årliga kostnadshöjningarna på två miljarder kronor.
Staten satsar lika mycket på LSS per år som på försvaret, 40 miljarder kronor. Man har ingen tydlig förklaring till att kostnaderna drar iväg så mycket och det har också funnits stora skillnader på kvalitet och insats beroende på var i Sverige man bor.
Genom att förstatliga ansvaret för den personliga assistansen har man förhoppningen att förenkla myndighetsutövningen genom att bland annat minska risken för dubbla utredningar genom att ansvaret ligger på en huvudman.
De pensionärer som hade tagit tillfället i akt att ställa en av de ansvariga politikerna i riksdagen mot väggen, fick också en del klara besked kring satsningen på pensionärerna. De som befarade att det skulle bli ett nollsummespel genom att skatteavdraget skulle ätas upp av annat, till exempel minskning bostadstillägget, blev lugnade genom att förbehållsbeloppet, alltså den summa man har rätt till att leva på när allt är betalt, också har höjts.
Helt klart finns mer att göra för att stärka välfärden för landets äldre medborgare men någonstans måste man ju börja.