Mats Mening

Gotland2009-07-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Sverige har vi alltid propagerat för sunda frukostvanor, men för ett tag sedan fick jag mig en funderare kring just detta med frukostens betydelse för styrka och välbefinnande. Jag har sett det förut genom åren och nu var det dags igen: Det var i frukostmatsalen på Skavstas flygplatshotell och vid bordet bredvid mitt satt ett italienskt par. Hon drack en kopp kaffe och åt ett kex, han ett glas juice och en pytteliten tallrik yoghurt. Med tanke på allt bläddrande i papper, mobilsamtal och ivriga diskussioner verkade de väldigt effektiva och framgångsrika och detta trots sin, i mina ögon mycket spartanska frukost. Hur skulle de orka hela dagen? Eller har man blivit lurad hela livet av den svenska frukostkampanjen?
Nej jag tror inte det, så det är nog säkrast att fortsätta med den invanda standardfrukosten bestående av gröt eller fil, ett glas med juice och ett med vatten, en grov brödskiva med messmör och en fralla med honung. Men det är ändå svårt att släppa tanken på italienarnas "frukost".
Läs mer om