Mats Mening

Gotland2009-03-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter valet 2006 fanns i lantbrukstidningen ATL ett eftervalsreportage där representanter för de olika jordbrukskooperativa företagen svarade på frågan, vad de hade för önskemål på den nya regeringen. Swedish Meats ordförande Sören Kvantenå svarade då bland annat: "Sen är det viktigt för oss att vi får dispens för 11-timmars djurtransporter i glesbygd."
Det här var alltså 2006, men nu är det dags igen. Den här gången handlar det om ett forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversitet med Kött- och charkföretagen som uppdragsgivare. Syftet med projektet är att undersöka hur djur påverkas om de vistas i transportbilar upp till tolv timmar. Till tidningen ATL säger Kött- och charkföretagens vd Åke Rutegård: " Under förutsättning att längre transporttider inte på något sätt påverkar djurskydd och djuromsorg så måste vi naturligtvis titta på möjligheten. Det är med hänsyn till strukturomvandlingen där det blir allt glesare mellan slakterierna."
De flesta vet nog att djur redan vid kortare transporter blir stressade och att detta också kan påverka köttets kvalitet negativt. Behövs därför säkert ingen omfattande forskning för att inse hur det blir efter tolv timmar.
Det hade känts betydligt mer förtroendeingivande om Kött- och charkbranschen istället rannsakat sin egen organisation, vilken genom sin storskalighet är uppbyggd kring en gigantisk transportapparat. För det är just storskaligheten med ett fåtal slakterier i hela landet som gör att branschen strävar mot tillåtande av ännu längre djurtransporter.Transporttiderna måste väl vara till för djurens välmående och inte slakteriernas önskan om ytterligare rationaliseringar, eller?
Läs mer om