Mats Mening

Gotland2007-11-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att vanans makt är stor fick jag nyligen ett bevis på. Med skånskt påbrå har jag alltid gillat den gotländska brödkulturen, eftersom det är grovt och välgräddat. Min pappa var mejerist och därför har alltid messmör ingått i "basfödan". Just messmör på en grov brödskiva är en verklig kulinariskt smakupplevelse som tyvärr aldrig omnämns i matprogrammen.
Plötsligt en morgon är det något som är fel med en av frukostmackorna - den som av bageriet fått namn i form av en sifferkombination. Skivan är för tjock (färdigskivat bröd) och dessutom väldigt degig. Här gällde det att agera, så att inte kommande frukoststunder skulle förstöras av en kraschad brödkultur.
Mejl om problemet till det stora gotländska "hembageriet". Inte vet jag om det var en medveten förändring eller ett misstag i bakprocessen, men efter två dagar var ordningen återställd med tunna skivor och ordentlig gräddning. Det kallar jag för att vara lyhörd för kundens lokala önskemål. Hade nog inte fungerat hos det nu megastora skånska bageriet som en gång bidrog till att sprida brödkultur på fastlandet norr om Skåne.
Läs mer om