Mats Mening
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mycket fascinerande att höra hur en sådan fråga kan engagera. Mängder av lyssnare ringde nämligen och tipsade om olika knep för att få julgranen att behålla barren över julen. Till exempel snedsågning av roten eller borrade hål i stammens nedre del, magnecyl i vattnet eller ännu bättre kolsyrat mineralvatten! Ett tips var också att först djupfrysa granen och sedan låta den sakta tina upp till rumstemperatur under tolv timmar. Hur går det till?
Själva har vi plastgran. Visst, plast är inte så miljövänligt, men eftersom den hängt med ett antal år betraktar jag "miljöskulden" som avskriven. Och förresten, att frakta nya granar från Danmark varje år kan ju inte vara speciellt miljövänligt. Oavsett hur det är med det, så tycker jag att ni som nu har en helt avbarrad gran, nästa år skall prova att snedsåga roten eller kanske vattna med mineralvatten. Lycka till!