Matlandet - en chans för Gotland?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För att fullfölja visionen ska staten från årsskiftet satsa cirka 80 miljoner kronor.
Om man frågar (svenskar) vilka regioner man tänker på som matregioner i Sverige borde Gotland hamna högt på listan, eller är jag bara oerhört lokalpatriotiskt i denna förmodan?
Gotländsk tryffel nämns titt som tätt i olika matlagningsprogram i tv, lamm är alltid rätt som rätt, liksom saffranspannkakan.
Vid Stafva byggs det gårdsmejeri och det finns flera i mindre format runt ön, vi har det superba brödet i Rute. Plus alla välrenommerade restauranger i bland annat Visby, Eksta och Kräklingbo.
En hittills ganska anonym matkultur är alla fantastiska kvinnor ute i socknarna som så fort det är fest i bygdegården eller julkalas i grannlaget, tillreder de mest enastående middagar och kaffeskalas. Inga sparrisar i kors där inte.
En stor del av pengarna administreras via Landsbygdsprogrammet och jag ser verkligen fram emot hur Gotland kan utvecklas som "Matlandet".
Vi är ju vad vi heter: Gott-land.