Märklig brist på samarbete
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men hur kan det vara möjligt att man inte ännu har hittat ett smidigt samarbete mellan Wisby Strand och hotellen i Visby?
I stort sett hela projektet är byggt av allmänna medel och stöd från EU. Man kan kräva att verksamheten haft både tid och pengar att hitta system och organisationer för bästa möjliga förutsättningar.
Gotland är känt för sina små avstånd och att livet är ganska lätthanterligt genom att "alla känner alla". På gott och ont såklart men just när det gäller företagande och samarbete så borde förutsättningarna vara ganska givna.
Den bild som allmänheten har fått ger ett sken av revirtänkande och osmidighet.
Wisby Strands vd, Niklas Sjöblom, klagar ena dagen i medierna över att hotellen vägrar anpassa sina priser för att nästa dag vittna om att man kanske haft en del i problemen själv och att man nu har stora förhoppningar om att kunna hitta bra samarbetsformer.
Att hotellen ska behöva utbildning för att fråga kunder som ringer vilka behov de har, verkar som att slå in öppna dörrar. Gör man inte det rent automatiskt?
Sen kan man ju undra varför de som ringer och frågar inte berättar att det handlar om en större konferens?
Mycket verkar konstigt men det konstigaste av allt verkar vara bristen på kommunikation och samverkan mellan aktörerna här i Visby.
Att hantera detta dilemma inför öppen ridå tyder på att man inte kunnat lösa problemen på annat sätt än att göra problematiken offentlig i medierna.
Detta i sin tur ger en antydan om att hela projektet inte skötts särskilt professionellt och det oroar mig en smula. Det var hotellen som en gång själva drog igång hela kongresshallsarbetet, nu utropas de som bromsklossar när verksamheten är på plats och igång.
"Vi ska hitta ett system för hur vi ska ta hand om det här oavsett vem som tar emot bokningen" försäkrar Niklas Sjöblom i fredagens GT.
Ja, det kunde väl vara på tiden.