Makt minskar sjukskrivningarna

Gotland2008-02-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Högavlönade, välutbildade män i ledande positioner håller sig friskare än lågavlönade kvinnor inom vård, omsorg och service. Detta inte särskilt överraskande resultat visar en undersökning från Statistiska Centralbyrån som tidningen Du & Jobbet presenterar i sitt senaste nummer.
De frågor man bör fundera över är: Varför råder högre sjuktal inom vissa jobb? Vilka faktorer minskar sjuktalen i de yrken där sjuktalen är låga? Och är sådana faktorer möjliga att införa i arbeten där personalen ofta blir sjuk?
Sämst till ligger som vanligt yrken inom vård, omsorg, städning, service och liknande. Minst sjuka är politiker, militärer, verkställande direktörer, chefer samt personer med hög akademisk examen, till exempel civilingenjörer.
Politiker toppar listan. Det kan te sig märkligt. Det är ett ansvarstyngt arbete, jämförelsevis lågavlönat med avseende på ansvaret, stressigt, och där man i praktiken måste vara beredd att arbeta dygnet runt, vardag som helg. Ungefär samma förhållanden - undantaget lön och löneförmåner, som är betydligt bättre - gäller för direktörer och högre chefer.
Undersökningar har tidigare identifierat en faktor som i särskilt hög grad minskar sjukskrivningarna - inflytande. Möjlighet att påverka sitt arbete, till exempel innehållet, schemaläggningen med mera. Den faktorn är också genomgående för de jobb där de anställda håller sig friskast. Dessa finns ju i toppen på olika hierarkier, alltså där makten är samlad.
Kan inflytande delegeras så långt ned att det når även de som befinner sig i botten på pyramiden? Det bör väl i alla fall prövas, så långt det är möjligt. Och de bästa idéerna skulle antagligen komma från de anställda själva.
Att politiker ligger allra högst på listan är logiskt. Politiker har ju till och med en liten chans att påverka inte bara sin egen arbetssituation utan hela samhället.
Läs mer om