Lyxläge kan bli krisläge
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att frågan är viktig visar det faktum att den behandlas på framskjuten plats i programmet på "Folk och Försvars" traditionella och prestigefyllda konferens, som pågår den här veckan i Sälen. "Är klimatförändringen vårt största hot?" är rubriken och medverkar gör bland annat meteorolog Pär Holmgren och miljöminister Andreas Carlgren.
Kan inte låta bli att nämna hur det var med sjönära läge i min uppväxtstad längst in i en havsfjärd vid den sörmländska kusten. Längs stränderna på denna fjärd var det mycket sankt och varje senvinter översvämmades stora markområde. Ingen skulle kommit på tanken att bosätta sig i "träsket", utan de nya bostadsområdena byggdes längre in på den bergiga och höglänta marken.
Så plötsligt blev det på 80-talet "inne" att bo med strandnära läge och strandängarna började planläggas. Nu är "träsket" bebyggt med exklusiva bostäder, men strandläget kanske blivit lite för påtagligt. Förra våren konstaterade nämligen boende och byggföretag förvånat att det var problem med översvämmade gator och trädgårdar.Tiderna förändras, men med de återkommande översvämningarna i färskt minne hade inte jag köpt en dyr bostad i "träsket".
Det gäller därför att inte bortse från riskerna med stigande vattenstånd vid planeringen av framtidens bostäder, vägar och järnvägar. Eftersom Gotland är det enda länet i Sverige som är helt omgivet av vatten finns det många attraktiva och lockande byggplatser utmed vår kust, men det gäller som sagt att tänka till en gång extra innan byggnation startar i strandskvalpet. Landhöjningen går trots allt inte så snabbt och lyxläge kan därför förvandlas till krisläge.