Lyssna på forskningens larmrapporter
Senaste forskningsrapporten om mobiltelefoner visar att en timmes mobilprat om dagen ökar cancerrisken med 50 procent. foto: Fredrik sandberg/scanpix
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En av de senaste rapporterna presenteras i tidskriften "Occupational Environmental Medicine" och baseras på studier som genomförts av Kjell Hansson Mild på Arbetslivsinstitutet och Lennart Hardell vid universitetssjukhuset i Örebro. Detta är en av de största riskstudierna som hittills gjorts och den har omfattat 2 200 fall av diagnostiserade hjärntumörer. Resultatet är att en timmes mobilprat per dag ökar cancerrisken med 50 procent. Mobiltelefonernas strålning går nämligen nästan tre centimeter in i hjärnan och värst drabbas barn, eftersom deras skallben är tunnare än vuxnas.
Ekvationen går inte ihop och här gäller verkligen dubbla budskap om mobilerna. Dels uppmaning till mer användande och dels fler larmrapporter om riskerna. Som alltid när det gäller ny teknik tar samhället snabbt till sig denna och idag är många funktioner helt beroende av att mobiltekniken fungerar. Vad som ofta glöms bort när ny teknik introduceras är just säkerhetsaspekterna och i det här fallet handlar det om strålningsriskerna och dess skador.Teknikvärlden har dock varit starkare och varningarna har därför klingat ohörda.
Eftersom det inte finns några helt vetenskapligt accepterade bevis om risker eller ofarlighet vad gäller strålningen på lång sikt borde försiktighetsprincipen gälla i större utsträckning än idag. Självklart borde den principen alltid tillämpas när det gäller barn och ungdomar, eftersom eventuella skador inte kommer att visa sig förrän om ett par decennier. Idag har till exempel 50 procent av alla 7-åringar en egen mobil!